Als ondernemer moet je zeer goed de liquiditeit van je onderneming in de gaten houden. De liquiditeit geeft namelijk aan in hoeverre je onderneming in staat is om schulden op zowel de korte als de lange termijn af te lossen. Een liquiditeitsbegroting opstellen en bijhouden kan je helpen om je liquiditeit in de gaten te houden. Te weinig liquiditeit in de zaak, houdt dus in dat je te weinig financiële middelen hebt om je schulden te voldoen. In dat geval kan je onderneming in de problemen komen, want op korte termijn zul je je leveranciers moeten betalen. 3 manieren om een liquiditeitstekort aan te pakken:
1. Debiteuren
Debiteuren zijn jouw klanten. Zij zijn uitermate belangrijk voor je onderneming, omdat zij facturen betalen, waardoor jij weer liquiditeit hebt om je leveranciers en vaste lasten te betalen. Een probleem wordt het als debiteuren niet voldoende snel of soms helemaal niet betalen. Als geld niet snel genoeg binnenkomt, dan zou je kunnen overwegen om het betaaltermijn voor je debiteuren in te korten. Heb je normaliter een betaaltermijn van 60 dagen? Als je het termijn op 30 dagen zet, dan beschik je veel eerder over je geld. Voer ook een heel strakke debiteurenadministratie, zodat je wanbetalers direct achter de hielen aanzit.
2. Zakelijk krediet
Kom je echt in nood, dan zou een zakelijk krediet voor de korte termijn een oplossing kunnen zijn. Maar kom je voortdurend in de financiële nood, dan is telkens een zakelijk krediet afsluiten niet verstandig. Je moet immers wel terugbetalen met rente. Een vorm van krediet is een PIN voorschot. Je hoeft niet bij de bank aan te kloppen, maar je ontvangt een krediet via PIN voorschot. Een groot voordeel van PIN voorschot is dat je automatisch de lening terugbetaald door betaling via je pinautomaat, op basis van je behaalde omzet. Heb je een bepaalde omzet via je pinautomaat, dan wordt daar een percentage automatisch ingehouden. Op succesvolle dagen los je meer van je lening af dan op dagen dat je nauwelijks omzet hebt. Dit is een mooie en flexibele wijze van een zakelijk krediet.
3. Crediteuren
Naast het feit dat je de betalingstermijn bij je klanten kunt verkorten, kun je ook naar de andere kant kijken en de betaaltermijn proberen op te rekken bij je leveranciers. Soms kan het handig uitkomen als je niet op korte termijn je leveranciers hoeft te betalen. Tegen die tijd komt misschien het bedrag van je debiteuren binnen en kun jij je crediteuren betalen. Het kan nooit kwaad om met leveranciers te onderhandelen over het betalingstermijn.