Houd jij van flexibele werktijden, meer evenwicht tussen privé en werk en de mogelijkheid om te werken voor opdrachten die jou écht leuk lijken? Dan is werken in de gig economy vast iets voor jou! Deze term verwijst in wezen naar werk dat op freelancebasis wordt gedaan, in plaats van als een voltijdse werknemer. Je kunt hier denken aan tal van werkmogelijkheden, zoals freelance schrijven, grafisch ontwerpen, Uber rijden, kleding verkopen, werken in de horeca, leveringen uitvoeren of administratief werk doen. Wil je optimaal gebruik maken van de opmars van de gig economy, lees hier dan snel verder hoe!
1. Een plan opstellen
Wanneer je als freelancer door het leven wilt gaan, dan moet je een plan opstellen en jouw specifieke doelstellingen op een rijtje zetten. Bepaal zelf waar en wanneer je werkt betekent immers dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor jouw stappen en niet zomaar stil kan zitten en wachten tot het werk in je schoot wordt geworpen!
Om te beginnen, denk aan het inzichtelijk maken van je wensen en behoeften, zodat je precies weet wat je eigenlijk wilt bereiken als freelancer. Vraag jezelf onder meer af hoeveel geld je van plan bent te verdienen en wat je bereid bent op te offeren.
Daarnaast moet je nagaan welke vaardigheden je wilt benutten om een succesvolle freelancer te worden. Welke interesses wil je ontplooien en moet je hiervoor nieuwe vaardigheden aanleren? Zodra je antwoorden hebt op de hoe- en wat-vragen, weet je beter waar je aan toe bent en zal het gemakkelijker worden het juiste pad te bewandelen.
2. Onderzoek de freelance platforms die je wilt gebruiken
Nu steeds meer millennials de overstap maken naar de gig economie, schieten de freelance platforms als paddenstoelen uit de grond! Om aan jouw specifieke werkbehoeften te voldoen, is het belangrijk dat je nagaat welke platforms voor jou aan de orde zijn. Begin je onderzoek met het in kaart brengen van verschillende platforms en neem de belangrijkste overwegingen in beraad, zoals de mate van werkmogelijkheden die passen bij jouw interesses, de soorten opdrachtgevers, de gebruiksvriendelijkheid van het platform, de hoogtes van de lonen en leermogelijkheden zoals (gratis) cursussen en workshops.
Wil jij als freelancer werken in de logistiek, horeca, administratie en nog veel meer? Kijk dan direct naar de mogelijkheden op Staffyou!
3. Organiseer jouw freelance taken
Als je eenmaal aan de slag gaat als freelancer, dan is het belangrijk om te begrijpen dat jouw planning wekelijks kan veranderen, evenals jouw taken. Het is dus een goed idee om voor elke klus een eigen kalender te hebben en je agenda op orde te houden. Op deze manier voorkom je dat klussen door elkaar lopen en kun je jezelf verzekeren dat je deadlines haalt.
Dus, hoe klein de taak ook is, zorg ervoor om die in je agenda te zetten. Stel herinneringen in en houd een duidelijke salarisadministratie bij voor elke job. Je moet immers niet vergeten dat je een deel van jouw inkomen mogelijk opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting, aangezien belastingen niet automatisch worden ingehouden zoals bij een vast werkverband.