Als ondernemer wil je uiteraard liever niet in conflictsituaties belanden. Juridische conflicten voorkomen scheelt niet alleen een hoop stress, maar ook veel tijd en geld. Daarom is het inwinnen en toepassen van juridisch advies voor ondernemers een verstandig idee. Op het moment dat er een juridische kwestie dreigt, kun je dan snel ingrijpen. Maar ook kun je zelf voorzorgsmaatregelen nemen als ondernemer, om jouw bedrijf onnodig juridisch getouwtrek te besparen. Maar hoe kun je eigenlijk op een slimme manier juridische conflicten voorkomen? Lees de adviezen hieronder en doe er je voordeel mee.
1. Leg de algemene voorwaarden contractueel vast
Als ondernemer is het aan te raden om de algemene voorwaarden juridisch vast te leggen. Laat een helder contract opstellen door een juridisch adviseur. Bijvoorbeeld door een partij als Snijders Advocaten in Den Bosch. In een dergelijk contract worden de voorwaarden vastgelegd waaronder jij producten of diensten aanbiedt. Een belangrijk juridisch advies voor ondernemers is in dit verband om niet zomaar een contract met algemene voorwaarden van internet te halen. Als voorbeeld is een ander contract prima, maar zonder blikken en blozen wat bepalingen van een ander bedrijf kopiëren kan je in ernstige juridische problemen brengen. Laat dus een eigen contract opstellen door een expert!
2. Kies de voor jou meest geschikte rechtsvorm
Wie in Nederland een bedrijf opricht, moet een rechtsvorm voor zijn of haar onderneming kiezen. Een optie als je met meerdere ondernemers een zaak opzet, is de Vennootschap onder Firma. Dit is een voordelige vorm van opstarten. Maar wil je juridische conflicten voorkomen als je failliet gaat, dan kun je beter een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) oprichten. Ten slotte is ook de eenmanszaak een optie. Deze rechtsvorm brengt enkele interessante financiële voordelen met zich mee.
3. Ga zorgvuldig om met online beeldmateriaal
Een van de belangrijkste items qua juridisch advies voor ondernemers is goed oppassen met het publiceren van fotomateriaal op jouw website. Zomaar afbeeldingen van het wereldwijde web plukken kan je in grote problemen brengen. Tegenwoordig zijn fotografen en rechthebbenden zeker actief in het opsporen van door hen geproduceerde foto’s. Zit er copyright op een door jouw gebruikte prent of foto, dan kunnen de claims hiervoor – afhankelijk van de situatie – in de duizenden euro’s lopen. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die door het gebruik van afbeeldingen met copyright financieel in de problemen raakt.
4. Maak beleid als er sprake is van wanbetaling
Denk vooraf goed na over hoe jouw bedrijf met wanbetalers wil omgaan. Een goede en duidelijke facturering is hierin key en bovendien van groot belang bij het voorkomen van wanbetalers. Zorg dus dat jouw overeenkomsten en verkoopvoorwaarden helder en duidelijk zijn op dit gebied.
5. Bescherm ook jouw intellectuele eigendom
Intellectueel eigendom betreft producten, diensten, logo’s of (product)namen die jij zelf bedacht hebt en in die zin uniek in de markt zijn. Zorg ervoor dat je via octrooien of patenten dit soort intellectuele eigendom vastlegt. Voordat je het weet gaat een concurrent met jouw idee(ën) aan de haal en maak je duizenden tot wel tonnen euro’s verlies.