In deze crisistijd rond het coronavirus proberen zoveel mogelijk werkgevers, volkomen terecht, hun personeel thuis te laten werken. Voor veel werknemers betekent dat passen en meten. Er moet namelijk nogal het een en ander geregeld worden als je als bedrijfsleider geen ervaring hebt met het faciliteren van thuiswerk. Waar moet je als bedrijfseigenaar, manager of baas allemaal rekening mee houden bij de organisatie en facilitering van thuiswerk? In dit blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.
1. Zorg voor de juiste apparatuur
Wil je jouw werknemers op afstand laten werken, dan is het cruciaal dat ze de juiste devices hebben om hun werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Een laptop huren of een computer huren voor elke werknemer is tijdens de Corona crisis een goede oplossing. Je weet immers niet hoelang het thuiswerken tijdens deze crisistijd gaat duren? Door te kiezen voor het huren van een laptop of een desktop computer huren maak je minder kosten en kun je, als de crisis voorbij is, direct de huur opzeggen. Dat is voordeliger dan het aanschaffen van tientallen nieuwe computers of laptops.
2. Zorg voor een veilige werkomgeving
Volgens artikel 7:655 van het Burgerlijk Wetboek is de werkgever ook bij thuiswerken verantwoordelijk voor het garanderen van een veilige werkplek. Dit wetsartikel stelt, net als artikel 44 uit de Arbowet, dat werkgevers verplicht zijn om te weten hoe en met welke hulpmiddelen, stoffen en werk varianten de thuiswerkers actief zijn. De verantwoordelijkheid voor en veilige werkomgeving ligt dus bij de werkgever. Hierdoor kun je als werknemer aanspraak maken op vergoedingen voor meubels en dergelijke, en jouw werkgever erop aanspreken als jij thuis niet veilig genoeg kunt werken. De werkgever is dan verantwoordelijk voor het rondmaken van de benodigde faciliteiten. Zoek dit dus goed uit om problemen te voorkomen, zowel wanneer je werkgever bent als wanneer je werknemer bent!
3. Instrueer je personeel om in beweging te blijven
Een groot risico van thuiswerken is de mogelijkheid dat jouw werknemers te weinig bewegen, doordat ze te veel achter hun computer, tablet of laptop zitten. Om deze reden is het belangrijk om als werkgever jouw medewerkers te instrueren om in beweging te blijven. Geef ze tips en adviezen hoe je kunt blijven bewegen, ook als je thuiswerkt. Een idee is om jouw personeel te voorzien van instructievideo’s over hoe je thuis het meest gezond en efficiënt werkt, door bijvoorbeeld het computerwerk regelmatig af te wisselen met een wandeling of wat fitnessoefeningen. Zo neem je als werkgever ook op het gebied van gezondheid jouw verantwoordelijkheid! Een bijkomend voordeel is dat jouw medewerkers fitter blijven en daardoor minder snel en vaak ziek worden. Uiteindelijk heb je van deze proactieve instelling als werkgever dus ook zelf weer voordeel, want het aantal ziekmeldingen gaat omlaag!