Werkschoenen zijn voor sommige beroepsgroepen verplicht. Als je de opdracht krijgt om veiligheidsschoenen aan te schaffen, is het soms lastig om de juiste werkschoen te kiezen. Er is zoveel keuze en daarnaast zijn er verschillende veiligheidsklassen die vragen om andere veiligheidsschoenen. Welke werkschoenen heb ik nodig voor welke klus?
Laat je goed informeren over de verschillende soorten werkschoenen
Werkschoenen voor mannen zijn er tegenwoordig in allerlei stijlen en met verschillen in de veiligheid die ze bieden. Dit is natuurlijk allemaal wettelijk vastgelegd, dus laat je daarom goed informeren door een werkschoenen specialist zoals engelbert strauss. Zij hebben jarenlange ervaring in bedrijfs- en werkkleding en ook online, kunnen zij je erg goed helpen met informatie, pasvormen, stalen neuzen etc. Daarnaast vind je bij engelbert strauss een erg breed assortiment aan werkschoenen. Voor verschillende modellen veiligheidsschoenen heren, kleuren, veiligheidsniveaus etc ben je bij engelbert strauss aan het goede adres.
Wat zijn goede werkschoenen?
De veiligheidsschoenen heren en dames zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Daarnaast zijn ze te verkrijgen in allerlei modellen en typen, waardoor je al lang niet meer van die saaie, grote zwarte schoenen ervoor hoeft te kopen. Op de vraag wat zijn goede werkschoenen is het lastig om daar een direct antwoord op te geven. Dat komt omdat elke sector natuurlijk zijn eigen eisen heeft voor een veiligheidsschoen. In sommige beroepenvelden zijn de ijzeren neuzen erg belangrijk en bij andere beroepen is het juist weer belangrijk om anti-slip zolen te hebben. Samen kijken we even naar de verschillende categorieën.
Werkschoenen voor in de zorg
Als je in de zorg werkt is het erg belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een antislip zool en een comfortabele loopzool. Dit omdat je vaak op vochtige oppervlakten moet lopen en omdat je veel staat en loopt. Daarnaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Vaak wordt hier het zogenaamde ‚klomp model’ gebruikt.
Werkschoenen voor in de voedselindustrie
Een sector waar het verplicht is om werkschoenen te dragen is de voedselindustrie. Je kunt daarbij kiezen uit werklaarzen, werkschoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Afhankelijk van de functie of het beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever of opdrachtgever.
Facilitaire sector
In de facilitaire sector moeten de schoenen goede stabiliteit bieden. Voor sommige taken is het belangrijk dat de werkschoenen waterdicht en waterafstotend zijn. Een antislipzool is daarnaast ook erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Een veiligheidsneus is ook prettig, omdat het de voet beschermt als er iets op je voet valt.
Werkschoenen voor in de metaalsector
In de metaalsector is het extra belangrijk dat de veiligheidsschoenen ook bestand zijn tegen hitte. Zeker als je bijvoorbeeld lasser bent, daarvoor hebben zijn er speciale las werkschoenen. Het dragen van de schoenen kan grote problemen door het werken met gevaarlijke machines voorkomen. Afhankelijk van de functie of het beroep kan de normering verschillen.
Werkschoenen voor werken in het magazijn
Bij het werken onder de tl led verlichting in een magazijn heb je vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om je voeten te beschermen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. Het gaat daarbij sowieso om stalen neuzen in de schoenen, maar ook een stevige zool. Daarnaast kan het per werkplek verschillen wat de eisen zijn voor de werkschoenen.
Schilders en stukadoors
Schilders en stukadoors dragen vaak , net als hun kleding, witte schoenen, omdat het dan niet opvalt als er verf of stucwerk op de schoen komt. Verder is het handig als de schoenen gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. Mocht er namelijk verf onder de schoen zitten dan kun je de schoen snel uittrekken en schoonmaken. Waterbestendige of zelfs waterdichte werkschoenen zijn handig, maar een veiligheidszool is vaak niet nodig.
Uiteraard zijn er nog tal van beroepen waar werk- of veiligheidsschoenen verplicht zijn, maar hierboven hebben we de belangrijkste besproken. Will je voor andere sectoren of beroepen weten wat er nodig is aan beschermschoenen of beschermkleding, ga dan eens online kijken, want daar kun je heel gemakkelijk alle info vinden.