Hernia is een ernstige vorm van pijn die uw leven behoorlijk kan beïnvloeden. Bewegen wordt door een hernia zo moeilijk en pijnlijk dat het vaak niet meer mogelijk is te werken of het huishouden te verzorgen. Een hernia zit meestal in de onderrug, maar ook een hoge rughernia of een nekhernia komen regelmatig voor. Hoe komt u aan een hernia en belangrijker, hoe komt u ervan af? Soms volstaan pijnstillers, soms is een operatie nodig maar het komt ook voor dat niets helpt en na een operatie de klachten weer terugkomen. We zien vaak een hernia (klachtenbeeld) door een verkeerde werkhouding in combinatie met een scheefstand van het bekken.
Oorzaak hernia
Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor een hernia en een veel voorkomende oorzaak is een verkeerde werkhouding. De wervelkolom bestaat uit meer dan 24 wervels die aanleiding kunnen geven voor klachten zoals een hernia. Laaggelegen wervels geven klachten in de onderrug met eventueel uitstraling van pijn naar een been of restless legs klachten. Hoger gelegen wervels kunnen klachten in het midden van de rug of in de nek veroorzaken met als gevolg pijn in de armen, de nek of hoofdpijn en migraine. Feitelijk zijn het meestal niet de wervels zelf maar de tussenwervelschijven (vezelig kraakbeen) die hernia klachten veroorzaken. Indien er sprake is van een uitstulping, dan kan dit leiden tot zenuwpijnen die uw leven kunnen beheersen. Zorg er dus voor dat de rug tijdens zittend werk goed wordt ondersteund.
Opereren of niet?
Ongeveer 5% van de mensen die klachten hebben aan de rug hebben last van een hernia. Wel is het zo dat verreweg het grootste deel van alle hernia’s vanzelf genezen binnen ongeveer zeven weken. Om die reden wordt er niet snel overgegaan tot opereren als mensen last hebben van een hernia. Mensen die na die tijd nog steeds klachten blijven ondervinden van hun hernia kunnen, in overleg met de arts, besloten om een herniaoperatie te ondergaan. De specialist zal dan uiteraard alle ins en outs van een dergelijke operatie met de patiënt bespreken.
Is een hernia te voorkomen?
Niemand kan met 100% zekerheid zeggen dat een hernia te voorkomen is maar er zijn wel omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je de kans op een hernia aanzienlijk verkleint. Zorg bijvoorbeeld voor bed en matras van goede kwaliteit die uw lichaam goed ondersteunen tijdens de slaap. Zo worden de spieren en gewrichten ontlast waardoor de kans op ongemakken en blessures wordt verkleind. Ook op de werkplek is wat dat betreft veel winst te behalen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de werkplek is ingericht met uitstekende kantoormeubelen zoals een ergonomisch bureau en bureaustoelen van hoge kwaliteit. Voorkomen is zoals bekend altijd beter dan genezen.