Binnen de wereld van factoring zijn er meerdere vormen te onderscheiden. Het gaat dan om traditionele factoring, American factoring en Reverse factoring. Elke vorm van factoring heeft zo ook z’n eigen voor- & nadelen. In de essentie staat er maar een onderwerp centraal binnen factoring: het voorfinancieren van facturen. Zo zijn er meerdere factoringbedrijven die met elkaar concurreren. Vaak ook omdat ze zich richten op een specifieke vorm van factoring.
Traditionele factoring
In het geval van traditionele factoring wordt de gehele facturatie uit handen gegeven aan het factoringbedrijf. Je hebt er helemaal geen omkijken meer naar. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer ook voor je uitgevoerd. Zodoende beschik je structureel op tijd over jouw geld, wat weer een positief effect heeft op de cashflow. Er wordt een percentage van de aangeleverde omzet berekend als vergoeding voor de dienstverlening. De kosten zijn op dit gebied relatief laag. Vaak wordt traditionele factoring voor de langere termijn ingezet aan de hand van een contractduur. Om in aanmerking te komen voor deze vorm van factoring worden vaak strenge eisen aan je onderneming gesteld. Denk hierbij aan een minimum omzet alsook het aanleveren van jaarcijfers. Traditionele factoring wordt ook wel gezien als een alternatief voor een bancaire lening.
American Factoring
American factoring is een flexibele vorm. Bij deze vorm van factoring heb je zelf de keuze welke facturen je wel of niet laat voorfinancieren door het factoringbedrijf. American factoring is dus al mogelijk vanaf één factuur. De kosten voor American factoring worden dan ook anders berekend. Dit is een percentage dat is gebaseerd op de ingestuurde factuur. En is mede afhankelijk van de betalingstermijn, de kredietwaardigheid van je opdrachtgever en de hoogte van het factuurbedrag. Als de aanvraag is goedgekeurd heb je binnen 24 uur het bedrag op je rekening staan. Veel factoringbedrijven nemen daarnaast ook het faillissementsrisico en debiteurenbeheer van je over. Veel freelancers en zelfstandigen kiezen vaak voor American factoring, terwijl de grotere bedrijven vaker kiezen voor traditionele factoring.
Reverse factoring
In tegenstelling tot beide andere vormen is Reverse factoring bedoeld voor de leveranciers, en niet voor de opdrachtgever. Via deze weg bied je de leverancier een alternatief voor een langere betaaltermijn. Dankzij Reverse factoring profiteert de leverancier van de kredietwaardigheid van de klant. Op deze manier kan de leverancier de betalingstermijn overbruggen. Aangezien hij of zij ook eerder over liquide middelen beschikt. Het is wel zo dat deze factuur eerst goedgekeurd moet worden van de debiteur.