Eenmaal als je de knoop hebt doorgehakt om een onderneming op te starten, sta je voor een dilemma. Welke rechtsvorm is het meest geschikt voor jouw onderneming? Kiezen voor een eenmanszaak of een Besloten Vennootschap (BV). We zetten 6 voordelen van een BV even op een rijtje. Een tipje van de sluier. Als je een financiële planning overweegt is er meteen goed nieuws. Je betaalt minder belastingen als je het goed aanpakt.
#1. Genieten van beperkte aansprakelijkheid
Het grootste voordeel van een BV is dat je kan genieten van beperkte aansprakelijkheid. De financiële planning komt hierdoor nooit in het gedrang. Vrij vertaald betekent dit dat het bestuur nooit aansprakelijk is voor mogelijke schulden, maar wel de BV. Een bestuurder van een besloten vennootschap kan enkel aansprakelijk zijn wanneer onbehoorlijk bestuur zou worden vastgesteld. Dit is enkel van toepassing wanneer een laattijdige jaarrekening wordt ingestuurd bij de Kamer van Koophandel of bij gesjoemel met de boekhouding.
#2. Financiële planning door minder belastingen te betalen
De hoogste belastingschijf van een eenmanszaak bedraagt de dag van vandaag 52 procent. De inkomstenbelasting bij winst van een Besloten Vennootschap daarentegen slechts 16,5 of 25 procent. Dat scheelt een hele slok op een borrel.
#3. In tegenstelling met vroeger: laag startkapitaal
Sinds 2013 werd het verplicht aandelenkapitaal van een Besloten Vennootschap afgeschaft bij het oprichten van een BV. Vroeger bedroeg dit 18.000 euro, maar deze regel bestaat niet meer. De oprichting van een BV kan nu al met een startkapitaal van 1 eurocent. Hierdoor is de drempel om in te stappen voor talrijke ondernemers helemaal weggevallen.
#4. Een BV en het imago van je bedrijf
Een Besloten Vennootschap richt je niet van vandaag op morgen op. Je moet voldoen aan bepaalde regels en eisen. Denk bijvoorbeeld maar aan de akte die je bij de notaris moet laten passeren. De notaris heeft als plicht te onderzoeken of de BV aan alle voorwaarden voldoet. Daarnaast moet de BV een jaarrekening indienen bij de KvK. Dit zorgt ervoor dat de onderneming ten opzichte van de klanten een bepaald betrouwbaar imago opbouwt. Dit komt de professionele uitstraling van een onderneming alleen maar ten goede. Er zijn ook veel bedrijven die starten als een eenmanszaak en uiteindelijk overschakelen naar een BV.
#5. Vrij makkelijk een investeerder aantrekken
Voor mogelijke investeerders is het bijzonder aantrekkelijk om zich in een BV via aandelen in te kopen. Dankzij deze manier wordt de investeerder voor een stuk eigenaar, zonder dat er verantwoording moet worden afgelegd bij eventuele schulden. Omdat de rol van de bestuurder en de aandeelhouder helemaal van elkaar gescheiden zijn, kan de investeerder toch een passieve functie binnen de BV vervullen. Hierdoor loopt de investeerder nauwelijks een risico. Dit is een win-win situatie, zowel voor de bestuurder als voor de (nieuwe) aandeelhouder.
#6. Onbelastbare winsten opnieuw investeren
Voor wie een financiële planning op het oog heeft, is er uitstekend nieuws. Wanneer je niet alle winsten wil uitkeren aan jezelf, bestaat de mogelijkheid om te herinvesteren in je onderneming. Dit is heel eenvoudig en makkelijk te doen bij een BV. Dit biedt het grote voordeel dat je slechts 16,5 procent vennootschapsbelasting betaalt over de geboekte winst en het overige bedrag kan gebruiken om te herinvesteren.