Wat is schenkbelasting en hoe controleert de Belastingdienst schenkingen?

  • Flex
  • Comments Off
Wat is schenkbelasting

Schenkbelasting is voor veel mensen nog volledig onbekend terrein. Toch krijgen velen van ons daar ooit mee te maken. Want iedereen die het zich financieel kan veroorloven, wil zijn kind(eren) toch af en toe een leuk bedrag schenken. Al is het voor sommige mensen slechts eenmalig: je kan er je kind(eren) enorm blij mee maken. En waarom wachten tot het moment dat je er niet meer bent? Alleen is het wel verstandig om van tevoren uit te zoeken hoeveel belasting je hierover betaalt. We leggen je graag uit wat schenkbelasting precies is, hoe controleert de Belastingdienst schenkingen en hoe het precies werkt.

Wat is schenkbelasting?

Schenkbelasting is een belasting die je betaalt over alles wat je als schenking van iemand krijgt. De exacte regels hieromtrent liggen vast in de Successiewet, waarin ook de erfbelasting is geregeld. Een schenking kan een financiële zijn, dus door het overmaken van geld, maar ook de waarde van een goed. Het beste voorbeeld van dat laatste is een huis dat ouders overdragen aan hun kinderen. Een schenking gaat vooraf aan een erfenis, waarover nabestaanden zoals bekend ook belasting betalen.

Waarom is er schenkbelasting?

De reden voor schenkbelasting is heel simpel. Omdat een schenking vooraf gaat aan de erfenis, vermindert deze de hoogte van de erfenis. De Belastingdienst wil uiteraard niet dat er grote bedragen als het ware worden doorgesluisd naar de latere erfgenamen zonder dat daar belasting over wordt betaald. Tot een bepaalde drempel is een schenking vrij, daarboven betaal je dus schenkbelasting.

Wanneer betaal je schenkbelasting en wie betaalt deze?

Om met dat laatste te beginnen: in principe betaalt de ontvanger de schenkbelasting. Echter, de gever kan er ook voor kiezen om zelf de belasting over de schenking te betalen. Omdat de Belastingdienst dit wel ook als een schenking ziet, wordt het te betalen bedrag hoger. De aangifte hiervoor doe je vóór 1 maart na afloop van het jaar waarin de schenking plaatsvond. Het kan tot drie jaar duren voordat je een (definitieve) aanslag ontvangt. Uiteraard betaal je de opgelegde schenkbelasting binnen de gestelde betalingstermijn op de aanslag. Je betaalt schenkbelasting als de berekende waarde meer is dan € 6.633 (vrijstelling schenkbelasting 2024) per kind. Let op: als de schenker niet een ouder is, ligt deze drempel een stuk lager: € 2.658.

Wat valt er onder een schenking en hoeveel is de schenkbelasting daarover?

Onder een schenking valt alles wat een waarde heeft van de genoemde € 2.658 of € 6.633 per kind (schenkbelasting 2024). Blijft de waarde daar onder, dan hoef je geen aangifte te doen en betaal je geen schenkbelasting. Heb je aangifte gedaan, dan kan je een aanslag verwachten ter hoogte van het percentage dat staat voor verschillende situaties. De te betalen schenkbelasting berekenen kan je prima zelf, want makkelijker dan bij andere soorten belasting. Dat varieert van 10% voor bijvoorbeeld een kind, 18% voor kleinkinderen (en andere afstammelingen) tot 30% voor overige personen. Is de waarde gelijk aan of meer dan € 152.368 (schenking 2024) dan zijn deze percentages respectievelijk 20%, 36% en 40%.

hoe controleert de Belastingdienst schenkingen

Hoe controleert de Belastingdienst schenkingen?

De belastingdienst heeft de mogelijkheden om schenkingen te controleren door controle van je banksaldo. De Belastingdienst kan elk jaar jaaroverzichten van bankgegevens controleren. Aan de hand van deze gegevens kan de Belastingdienst onder andere de aangifte inkomstenbelasting controleren. Verzwegen schenkingen kunnen met deze gegevens ook opgespoord worden. Bij plotselinge afname of toename van het vermogen zonder directe verklaring, kan dit reden zijn voor de Belastingdienst om dit nader te onderzoeken.

Mocht iets in bovenstaande uitleg toch niet helemaal duidelijk zijn of heb je specifieke vragen, dan is het uiteraard het verstandigst om uitleg te vragen aan de Belastingdienst of daar de vraag over jouw persoonlijke situatie neer te leggen.

Previous «
Next »