Om een bedrijf op te starten, heb je geld nodig. Soms heb je aan 1000 euro voldoende, maar de meeste ondernemers hebben een groter starterskapitaal nodig goed van start te kunnen gaan. Vroeger ging je naar de bank voor een bedrijfslening, maar tegenwoordig is dit niet altijd meer nodig. Nu kun je er namelijk ook voor kiezen om je bedrijf te financieren door middel van crowdfunding. Wat dit precies is en waarvoor je het kunt gebruiken, lees je op deze pagina.
Een bedrijf starten met vreemd geld
Crowdfunding wordt ook wel publieksfinanciering te doen. Zet je een publieksfinanciering project op, dan vraag je het publiek om jouw project financieel te ondersteunen. Je kunt geld krijgen van andere ondernemers, maar het is ook mogelijk dat jouw project financieel ondersteund wordt door particulieren. Het idee van publieksfinanciering is dat je genoeg vreemd geld ophaalt om te kunnen starten met je bedrijf, zonder een lening.
Publieksfinanciering voor bedrijven, projecten en evenementen
Je kunt publieksfinanciering gebruiken om een bedrijf op te starten, maar je kunt deze vorm van financiering ook inzetten om genoeg geld op te halen voor een tijdelijk project of een evenement. Wil je bijvoorbeeld een horecaevenement organiseren, maar heb je hier zelf niet voldoende geld voor? Dan kun je de investering van het event ook ophalen door middel van publieksfinanciering. Je hebt nooit de garantie dat je genoeg geld ophaalt, maar je kunt het zeker wel proberen.
Voorbeelden van succesvolle project financiering
Steeds meer ondernemers starten een publieksfinanciering project om genoeg geld te verzamelen om hun bedrijf te kunnen starten, een project op te kunnen zetten of een event te organiseren. Om je een duidelijk beeld te geven van de kracht van publieksfinanciering, geven we twee voorbeelden van deze vorm van project financiering.
Het eerste verhaal gaat over Snappcar, een project van twee Nederlanders. Zij vonden het zonde dat de gemiddelde auto 23 uur per dag stil staat en bedachten daarom een initiatief om je auto te kunnen delen. Met bijna 500 investeerders haalden ze meer dan 560.000 euro op om het project inderdaad te kunnen starten.
Het volgende succesverhaal gaat over Kromkommer, een project dat ‘misvormde’ groente gebruikt om soepen en andere delicatessen van te maken. Met meer dan 800 investeerders haalden de initiatiefnemers van dit project meer dan 30.000 euro bij elkaar.