2020 heeft veel volatiliteit gebracht op de globale wereldmarkten. De COVID-19 veroorzaakte niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook economische ravage. Met miljoenen mensen die in wezen thuis waren opgesloten en hele bedrijfstakken die waren opgeschort, werden de meeste financiële instrumenten getroffen. Aandelen, grondstoffen, indexen en valuta’s waren allemaal volatiel, onder druk gezet of gestimuleerd door de onzekerheid die de markt overspoelde.
Meer verrassend was echter wat er met cryptocurrencies gebeurde. Crypto’s zijn immers niet verbonden met een specifieke economie. Ze kunnen niet als fiatgeld worden gedrukt en zijn daarom niet zo blootgesteld aan manipulatie door regeringen, centrale banken en traditionele, niet-virtuele valuta. Maar als je met Vestle in crypto-CFD’s investeert, weet je al dat crypto’s zoals Bitcoin en Ripple in de eerste helft van 2020 in een gekke achtbaan hebben gezeten.
Wat is er gebeurd en waarom? Laten we dat van dichterbij bekijken.
Begin 2020 en speculaties in ”veilige havens”
In de eerste maanden van 2020, toen het coronavirus zich vanuit China naar de rest van de wereld verspreidde en het woord ‘pandemie’ in gebruik werd genomen, steeg de Bitcoin-prijs. Sommigen zagen het als ondersteuning van eerdere, onbewezen beweringen dat Bitcoin een veilige haven instrument is. * Anderen schreven de prijsverhoging toe aan de “halvering” een geplande verlaging van de snelheid van Bitcoin-mijnbouw. **
Hoe dan ook, tussen 1 januari en 13 februari steeg de prijs van Bitcoin met meer dan 47% – en dat was niet de enige. Andere crypto’s stegen ook. Kijk maar naar Litecoin – tussen 2 januari en 13 februari is de prijs met meer dan 100% gestegen.
Maar misschien ook niet
We hopen dat we je niet hoeven te vertellen dat een paar dagen of weken van een opwaartse trend nauwelijks iets bewijzen. Na de opkomst kwam er een daling, die plaatsvond toen de pandemische crisis bleef escaleren. Tussen 13 februari en 13 maart daalde de prijs van Bitcoin met 63%. Hoe zit het met Litecoin? Tussen 13 februari en 13 maart daalde die prijs met 70%.
Een verklaring voor de dramatische daling is dat de marktcrash beleggers heeft blootgesteld en dat ze misschien gewoon geld uit crypto’s halen om margestortingen op andere instrumenten te financieren. ** Klopt dat? Niemand weet het, maar de trend veranderde snel weer.
Ongekende stimuleringspakketten wakkeren optimisme aan
Tussen 13 maart en 1 juni steeg Bitcoin met maar liefst 169%. In dezelfde periode steeg de Ripple-prijs met meer dan 80%.
Wat is er gebeurd? De halvering natuurlijk, maar er is meer. Over de hele wereld realiseerden landen zich de omvang van de economische impact van de coronaviruscrisis. Als reactie hierop hebben de grote centrale banken…nouja – hun werk gedaan. Ze verlaagden de rentetarieven en verhoogden het tempo van het kopen van obligaties om contant geld naar hun respectievelijke economieën te tillen. *** Regeringen namen ook deel aan de strijd, met meer dan $ 8 biljoen aan stimulansen beschikbaar om de economische crisis te verlichten. *** De Federal Reserve kondigde enorme stimuleringspakketten aan en verhoogde de balans tot meer dan $ 6 biljoen. ***
Al deze acties hebben tot duidelijke zorgen geleid. Royale kwantitatieve versoepeling en stimulering kunnen tot inflatie leiden, die bij een trage groei nog erger zou kunnen worden. Ondertussen kunnen crypto’s niet worden afgedrukt en hebben ze – per definitie – een eindige voorraad, een functie die in de nieuwe economische omstandigheden mogelijk aan hun aantrekkingskracht heeft bijgedragen. ***
En laten we niet vergeten: in mei en juni gingen de economieën langzaam op weg naar een nieuw soort normaliteit. Nu het infectiepercentage afneemt, fabrieken opnieuw worden geopend en miljoenen mensen weer aan het werk gaan, is de risicobereidheid mogelijk veranderd, wat het sentiment beïnvloedt.
Wat is de toekomst voor de cryptomarkt?
Als u met Vestle in crypto-CFD’s investeert, weet u al hoe onvoorspelbaar de cryptomarkt – of welke markt dan ook – kan zijn. Er zijn nog veel factoren die de onzekerheid op de wereldmarkt vergroten en in sommige delen van de wereld wordt gesproken over een tweede pandemische golf. Crypto’s zoals Bitcoin, Ripple of Litecoin zijn niet verbonden met een specifieke overheid, maar ze bestaan niet in een vacuüm. Zoals de eerste helft van 2020 bewees, kunnen er verrassingen komen en kunnen grote, onverwachte gebeurtenissen een grote impact hebben op de markt. Dus, alles wat beleggers kunnen doen is op de hoogte blijven, nieuws volgen en snel reageren wanneer de marktomstandigheden veranderen.
Als u uw kennis van CFD-handel in cryptocurrency wilt uitbreiden, Registreer dan bij Vestle en krijg toegang tot onze exclusieve educatieve bronnen. Als u een recensie van een online CFD-broker-site leest, zult u zien waarom wij een eerste keuze zijn voor CFD-beleggers. We bieden 1-op-1 training met een trading coach, geavanceerde trading tools en een Demo-account van € 5.000 voor risicovrije training. Wil je meer weten? Bezoek onze site.
Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 84.6 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html