Vandaag de dag zijn er nog steeds veel zzp’ers die niet verzekerd zijn of zelfs niet eens weten dat dat nodig is. Hoewel het afsluiten van een AOV-verzekering op het moment nog niet verplicht is, is het wel aan te raden om stil te staan bij de risico’s. Stilstaan bij de risico’s betekent ook stilstaan bij de mogelijkheden om die risico’s in te dekken. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een AOV, of door zelf een reservepotje op te bouwen. Niet op de laatste plaats omdat er te allen tijde een kans bestaat dat je iets overkomt en je om wat voor reden dan ook niet in staat bent om je werkzaamheden te volbrengen. Wij hebben gemerkt dat er bij een hoop ZZP’ers nog veel onbekend is wanneer het op de AOV aankomt. Daarom zetten wij in dit artikel de 3 meestgestelde vragen inclusief antwoorden voor je op een rijtje.
1. Waarom moet ik een AOV afsluiten?
Zzp’ers zijn vaak geneigd om te denken dat ze niks kan overkomen. Deze veronderstelling is vaak gebaseerd op niks. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje. Zo kan het zijn dat je met een sportblessure komt te zitten waardoor je even stilligt, maar het zou ook kunnen dat je ernstig ziek wordt waardoor je langere tijd arbeidsongeschikt bent. In beide gevallen kan het je onderneming in gevaar brengen en kan een AOV verzekering dus een oplossing zijn. Natuurlijk zou het ook kunnen helpen wanneer je zelf een financiële buffer hebt opgebouwd. Maar wat als je voor langere tijd thuis komt te zitten? Dan raakt ook dat buffertje van je een keer op. De vaste uitgave lopen namelijk gewoon door, ook wanneer je thuiszit. En wanneer er geen geld meer binnenkomt kan dit op termijn voor lastige situaties zorgen. Een AOV maakt dat je op die momenten kunt rekenen op een vergoeding. Hoe de hoogte en uitkering van deze vergoeding er op zo’n moment uit komt te zien hangt af van het type verzekering dat je hiervoor afsluit.
2. Wat krijg ik bij het afsluiten van een AOV-verzekering?
Wat je verzekeraar uitkeert op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt, hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt en hoeveel premie je daarvoor bereid bent te betalen. Ze variëren van complete verzekeringen tot voordelige verzekeringen die enkel uitkeren in het geval van bijvoorbeeld een zeer ernstige aandoening. De hoogte van het uit te keren bedrag kun je ook zelf bepalen. Hierbij geldt wel dat hoe hoger dit bedrag is, hoe hoger je maandelijkse verzekeringspremie is.
Je moet jezelf dus voorafgaand aan het afsluiten van een AOV verzekering goed afvragen hoeveel inkomen je nodig denk te hebben. Wat heb je nodig om rond te kunnen komen wanneer je iets overkomt waardoor je niet meer kunt werken. Neem hierin ook je opgebouwde buffer mee en eventueel de kosten van je partner.
3. Wat doe ik als ik nog geen AOV af wil sluiten?
Risico’s en ongelukken zitten in een klein hoekje, dus is het cruciaal dat je een reservepotje opbouwt. Op het moment dat jij er bijvoorbeeld voor kiest om geen AOV af te sluiten, of daarmee te wachten, is het aan te raden dat je maandelijks een bedrag aan de kant zet voor het geval dat je iets overkomt. Maak hiervoor een potje aan en gebruik dit potje ook alleen voor het moment dat je arbeidsongeschikt raakt. Want mocht je arbeidsongeschikt raken zonder een AOV dan ben je totaal aangewezen op je eigen inkomen/vermogen, of eventueel dat van je partner.