Flexwerken voor ondernemers, voordeliger, makkelijker of juist niet?
Flexwerken voor werknemer kan voor een bedrijf bepaalde voordelen hebben. Het belangrijkste voordeel is dat de werknemer minder vaak in files terecht komt of gedwongen wordt twee maal per dag een rit in de auto of met het openbaar vervoer te maken.
Voor een beginnend ondernemer geldt dat voordeel nog steeds. Maar zitten er nog meer positieve kanten aan het flexwerken voor ondernemers?
Een heel natuurlijke positieve kant van het flexwerken is de flexibiliteit die men heeft met het aantal werkuren. Als u thuis een kantoor heeft kunt u natuurlijk netjes van negen tot vijf gaan werken, maar een uurtje of twee meer mag ook. Dat wil zeggen dat u meer projecten tot een goed einde kunt brengen, in minder officiële werktijd.
Zeker met de hedendaagse wereldwijde economie kan het vroeger of later werken betekenen dat u meer direct contact kunt hebben met cliënten, in de werkuren die zij aanhouden. In de meeste gevallen zal het dan gaan om elektronisch contact, maar uw klanten zullen u dankbaar zijn.
De voordelen van flexwerken voor uw bedrijf
Bij een groot, internationaal opererend bedrijf zullen flexwerkers minder opvallen dan wanneer u, als kleine ondernemer met weinig personeel, er andere werktijden op na houdt dan uw personeel. Maar voor bepaalde bedrijfstakken is het flexibel werken bijna onvermijdelijk.
De voordelen zijn onder andere dat u meer controle hebt over de uren die uw medewerkers maken en over de productiviteit van individuele medewerkers, u kunt meer tijd besteden aan die controles.
Bij goed functionerende bedrijven, groot of klein, waar flexwerken eigenlijk de norm is, zoals bijvoorbeeld in de wereld van dienstverlenende bedrijven op het gebied van talen zullen heel strikte controles over werktijden en productiviteit op hun plaats zijn. Iedere medewerker zal wekelijks, of mogelijk zelf dagelijks de voortgang van hun werkzaamheden aan u moeten rapporteren.
Voor uzelf schuilt hier een gevaar, het is namelijk mogelijk te veel niet betaalde uren te maken. Behalve stress kan dit problemen opleveren met de Belastingdienst.
Flexwerkplek voor startende ondernemers
Wanneer u als ondernemer de enige bent die flexibele werkuren maakt zijn daar echter ook nadelen aan verbonden. Zo bent u eigenlijk verplicht twee werkplekken aan te houden, een op het kantoor van uw bedrijf en een bij u thuis. En beide werkplekken moeten dezelfde faciliteiten kunnen leveren. Dat wil zeggen dat u dubbel moet investeren in bijvoorbeeld kantoormeubilair en apparatuur. Een flexwerkplek voor startende ondernemers is dus een investering.
Ook bent u weliswaar meer thuis, maar dan nog niet altijd bereikbaar als vader, moeder, echtgenoot of echtgenote.
Ook tijdelijke krachten en uitzendkrachten zijn flexwerkers
Als uw bedrijf tijdelijk een extra werknemer nodig heeft, om bijvoorbeeld door de kerstdrukte heen te komen, hebt u ook een flexwerker in huis. Het idee op tijden te werken die niet als standaard kantooruren bekend staan is ook al heel lang bekend bij industriële ondernemingen bijvoorbeeld in de zorg.
De voordelen van flexwerken, vraag er eens naar. Er zijn veel voorbeelden te vinden van deze zogenaamde natuurlijke flexwerkers, die iedere week weer een ander urenschema hebben. Industriële bedrijven, ziekenhuizen en transportondernemingen bijvoorbeeld. Voor meer informatie zou u een afspraak kunnen maken met een HR-medewerker daar.