China wordt nog gezien als communistisch land – en qua politiek systeem klopt dat ook wel – maar op economisch gebied is China even kapitalistisch als iedere andere wereldeconomie. Toch staat het land niet bovenaan de lijst van plekken waar je als Westerse ondernemer heen gaat. Hoe is dat eigenlijk, ondernemen in China?
China is in een enorme handelsoorlog belandt met de Verenigde Staten en de effecten merken we over de hele wereld. Dat heeft deels te maken met het feit dat China als economie een enorm zwaargewicht is geworden in de laatste paar decennia: van ontwikkelingsland tot een van de grootste economieën ter wereld, het succesverhaal van China mag opmerkelijk genoemd worden. Ondanks de enorme economie, met financiële epicentra als Shanghai en Hongkong als broeiplekken van ondernemers, is China niet het eerste land wat in Nederlandse ondernemers opkomt als het aankomt op internationaal uitbreiden. Toch zitten er veel voordelen aan ondernemen in China, en niet alleen omdat het een afzetmarkt van 1,3 miljard mensen heeft.
Hoewel je er als Nederlandse ondernemer misschien niet gelijk aan denkt, heeft China wel een hele geglobaliseerde economie en vind je tal van internationale bedrijven die actief zijn in het Aziatische land. Uitbreiden naar China staat dus gelijk aan uitbreiden naar de wereld.
(Bron: Pexels)
Ook is de economie enorm gericht op groei en vernieuwingen. Er is veel plek voor jonge, innovatieve bedrijven, en kwaliteit wordt steeds belangrijker. De overheid bemoeit zich steeds minder met de economie en de drang naar het kopiëren van Westerse concepten lijkt ook minder te worden: originaliteit voorop. En met name op digitaal gebied, is China zelfs voorloper. Er worden, deels door de staat en deels door bedrijven, concepten ontwikkeld waar we in Nederland alleen nog maar van kunnen dromen.
China als digitale voorloper
De Chinese Centrale Bank gaat namelijk als een van de eerste landen ter wereld een digitale munt op de markt brengen. De digitale munt krijgt de weinig tot de verbeelding sprekende naam van Central Bank Digital Currency, afgekort als CBDC. De Chinese overheid zou al vijf jaar met het project bezig zijn geweest en wil de valuta rustig brengen: alleen de grootste Chinese bedrijven, zoals Alibaba, mogen er mee beginnen.
(Bron: Pexels)
Is die CBDC een cryptomunt zoals bitcoin of ethereum? Kan je er als investeerder een Bitcoin Trader op loslaten en achteroverleunen? Of zijn er verschillen met deze toonaangevende crypto’s?
Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. Net als bitcoin en ether werkt de CBDC werkt met de blockchaintechnologie. Het verschil is echter dat het een gesloten systeem is waar je je voor moet aanmelden met je persoonlijke gegevens. Daarnaast is de CBDC, zoals gezegd, momenteel alleen nog maar voorbehouden aan een aantal grote bedrijven en banken, al moet dat wel gaan veranderen als de CBDC een succes blijkt.
De intentie zegt echter al veel: voor China staat innovatie en ontwikkeling voorop. Op den duur moet de CBDC fysieke bankbiljetten gaan vervangen, als extra stimulans van een digitale economie. Daar wil je als ondernemer toch bij zijn?