Voor mensen met een flexibele baan of meerdere opdrachten kan het hebben van een auto een uitkomst zijn. Kortere reistijden, sneller van de ene naar de andere afspraak: het biedt vaak meer vrijheid en comfort dan iedere keer treinkaartjes op je eigen bv declareren of bij je opdrachtgever.
Een auto als eigendom van je bedrijf of toch een privé-eigendom
Beide opties hebben zo eigen voor- en nadelen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van je eigen situatie. Hier is geen goed antwoord voor te geven aangezien geen flexondernemer hetzelfde is.
Auto als eigendom van je onderneming
- Kosten (onderhoud, motorrijtuigenbelasting etc.) kunnen als bedrijfskosten worden geboekt
- Als je er ook privé meerijdt, betaal je bijtelling. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het aantal gereden kilometers, je moet dan ook een rittenregistratie bijhouden.
Auto privé aanschaffen
- Per zakelijk gereden kilometer kun je € 0,19 aan je bedrijf in rekening brengen
- Je kunt btw van onderhoudskosten terugkrijgen
- Rittenadministratie moet worden bijgehouden
Premie autoverzekering
Als je eenmaal ervoor hebt gekozen om een auto privé of zakelijk aan te schaffen, dan hoort daar uiteraard ook het afsluiten van een autoverzekering bij. Bepaal voor jezelf of het handig is om de auto particulier of zakelijk te rijden. De premie van een autoverzekering wordt bepaald aan de hand van diverse factoren. Uiteraard heb je de keuze tussen WA, WA Extra of WA Casco. Daarnaast wordt er bepaalde informatie over jou en over de wagen gevraagd. Deze factoren en aangeleverde informatie zijn risico-indicatoren voor schade. Zo is de premie onder meer afhankelijk van je leeftijd en woonplaats. Ook wordt er gekeken naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de no-claimkorting (en des te lager de maandelijkse premie).
Tot slot neemt de verzekeraar het soort auto onder de loep: hoe oud (of jong) is je auto en wat voor type is het? Als je een auto leaset via de zaak of onderneming kijken niet alle verzekeraars naar rijervaring omdat hier vaak een standaard allriskpremie voor geldt.