Veel ondernemers zien zichzelf als echte aanpakkers. “Een burn-out, dat is iets dat alleen loonslaven zich kunnen verantwoorden? Daar heb ik als ondernemer geen tijd voor!” Hoewel dit natuurlijk onzin is, kun je ook redeneren dat er iets van waarheid in de uitspraak zit. Uit onderzoek van het CBS en TNO is namelijk gebleken dat te weinig autonomie in en regie over het werk het vaakst de oorzaak van een burn-out zijn. Bij ondernemers speelt dit minder vaak een rol. Maar door hun werksituatie en veelvoorkomende persoonskenmerken zijn er wel relatief vaak andere oorzaken voor een burn-out. Welke oorzaken dit zijn, en hoe je een beginnende burn-out kunt herkennen en voorkomen? Hieronder lees je er alles over!
Een beginnende burn-out: dit zijn de tekenen
Iedereen maakt wel eens een tijd door dat hij niet zo goed in zijn vel zit. Omdat je ondernemingen veranderingen ondergaat die je niet fijn vindt. Of omdat je zakelijk gezien wat teveel hooi op je vork hebt genomen. Dit kan leiden tot fysieke problemen zoals hoofdpijn, of mentale problemen zoals piekeren. Hoewel dit ook symptomen van een burn-out zijn, hoeven ze niet direct te wijzen op een burn-out.
Het kenmerkende van burn-outklachten is vooral dat ze langer aanhouden. Bij de diagnose van een burn-out wordt vaak een termijn van minimaal een halfjaar gehanteerd. Heb je echter enkele maanden last van bepaalde klachten, dan is de kans groot dat dit wijst op een beginnende burn-out. Goed om te weten: de meest voorkomende symptomen zijn extreme (lichamelijk en mentale) vermoeidheid en uitputting, cynisme en slecht slapen. Er zijn echter ook tal van andere lichamelijke en psychische klachten die duiden op een beginnende burn-out. Denk aan concentratieverlies, paniekaanvallen en pijn op de borst.
Veelvoorkomende oorzaken van een burn-out
Uit onderzoek van het TNO is gebleken dat er allerlei oorzaken voor een burn-out kunnen zijn. Deze zijn onder te verdelen in persoonskenmerken, en werkgerelateerde en maatschappelijke factoren.
Bepaalde persoonskenmerken die de kans op een burn-out vergroten zijn overmatig vaak aanwezig bij ondernemers. Denk aan perfectionisme en gedrevenheid, het anderen (klanten) altijd naar de zin willen maken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel en moeite hebben met delegeren. Daarnaast werken ondernemers vaak meer dan veertig uur in de week, en kan er sprake zijn van een verkeerde privé-werkbalans. Te weinig slaap als gevolg van veel werken verergert de negatieve invloed. Tot slot kunnen ook werkgerelateerde factoren zoals een te hoge werkdruk en taakeisen en angst voor financiële problemen een rol spelen.
Een burn-out voorkomen: 3 tips
Een burn-out voorkomen is uiteraard beter dan ervan moeten genezen. Er zijn diverse zaken die
een positieve invloed hebben op het voorkomen van een burn-out.
- Verbeter het wederzijdse vertrouwen tussen jezelf en medewerkers;
- Werk aan je veerkracht, denk na over de motivatie en sterke punten als ondernemer;
- En zoek rust op de momenten dat je voelt dat dat nodig is!