Site pictogram Flexondernemen

Een vast of variabel energietarief, wat kies jij?

Wie als ondernemer op de kleintjes let, doet er verstandig aan om jaarlijks een (zakelijk) energiecontract af te sluiten. Door iedere keer over te stappen van energieleverancier, zorg je ervoor dat je altijd de scherpste energietarieven betaalt. Helemaal als je via een online energievergelijker switcht, want de voordeligste actietarieven biedt een energieleverancier alleen hier aan. Je kunt kiezen voor variabele tarieven of voor vaste tarieven voor je stroom en gas. Wat voor jou de beste keuze is weet je na het lezen van deze blog.

Verschil vast en variabel

Bij een energiecontract met vaste tarieven staan de bedragen die je betaalt voor iedere verbruikte m3 gas en kWh stroom gedurende de looptijd van je energiecontract vast. Bij een contract met variabele tarieven betaal je tarieven voor gas en stroom die tussendoor kunnen wijzigen.

Een variabel energietarief

Een variabel energietarief kan twee keer per jaar wijzigen: op 1 januari en 1 juli. Ze kunnen stijgen of dalen. Energietarieven laten zich moeilijk voorspellen, want dit hangt af van de prijzen voor gas en olie. Dus of je op den duur meer of juist minder voor je energieverbruik gaat betalen met variabele tarieven is niet op voorhand te zeggen.

Het voordeel van een energiecontract met variabele tarieven is dat er vaak geen opzegtermijn geldt, omdat het om een energiecontract gaat voor onbepaalde tijd. Je kunt daardoor ieder moment overstappen naar een andere energieleverancier die wellicht een scherper aanbod heeft, je hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van een maand.

Een vast energietarief  

Een vast energietarief is een tarief dat geldt voor stroom en voor gas gedurende de looptijd van je energiecontract. Eindigt jouw energiecontract in maart en stijgen de variabele energietarieven op 1 januari daarvoor dan merk je hier niets van tot het einde van je contract. Jouw tarieven staan immers vast. Een vast tarief hoort doorgaans bij een energiecontract met een bepaalde looptijd, voor bijvoorbeeld een jaar. Dus als je tussendoor ergens anders een goedkoper aanbod ziet, is het niet aan te bevelen om hierop in te gaan, want de oude energieleverancier brengt dan meestal een boete in rekening. Dit is de opzegvergoeding.

Welkomstkorting

Een belangrijke reden waarom het veel geld oplevert om ieder jaar weer over te stappen van energieleverancier is de welkomstkorting. Energieleveranciers geven je vaak een mooie korting op het moment dat je nieuwe klant bij hun wordt. Een welkomstkorting geldt over het algemeen alleen voor energiecontracten met vaste tarieven en met een bepaalde looptijd.

Waar kun je het beste voor kiezen?  

Of je het beste kunt kiezen voor een vast of variabel tarief hangt ten eerste af van de mate van zekerheid die je zoekt. Wil je weten wat je de komende tijd betaalt voor je energieverbruik, dan kun je het beste voor een vast tarief kiezen. Wil je profiteren op het moment dat de variabele energietarieven dalen, kies dan voor het variabele tarief. Houd wel in je achterhoofd dat ze ook kunnen stijgen.

Ten tweede is de welkomstkorting een belangrijke factor voor je keuze. Een welkomstkorting kan een aanzienlijke besparing oplevering en zorgt voor jouw wellicht voor de goedkoopste energie.

Mobiele versie afsluiten