Het runnen van een groeiend magazijn
Goed magazijnbeheer staat of valt met een goed plan van aanpak. Zeker als je bedrijf aan het groeien is en je de start up-fase achter je hebt gelaten. Ben je een productiebedrijf die eerst kleinschalig produceerde maar nu uit het jasje is gegroeid? Efficiënt magazijnbeheer speelt een sleutelrol in het snel kunnen verzenden van je product naar je klant. En wel zo, dat je klant zijn producten netjes en onbeschadigd, en op tijd, geleverd krijgt. Natuurlijk wel met een professionele uitstraling omdat je artikelen voorzien zijn van zebra labels.
Als het aankomt op het aantal orders die per dag de deur uit gaan zijn er een paar handvatten te onderscheiden waar je je aan kunt houden. Misschien dat het in jouw situatie anders is, gezien de omvang van het product wat jij biedt, maar het geeft je een idee:
- Is het aantal orders per dag minder of gelijk aan 50? Er is dan geen specifieke strategie benodigd als je magazijn maximaal 500 vierkante meter groot is. Elke picking wordt apart uitgevoerd door elke medewerker afzonderlijk.
- Meer dan 50 orders per dag? Dan is het handig om structuur aan te brengen en elke magazijnmedewerker zal één specifieke taak uitvoeren nadat de medewerkers in groepen zijn ingedeeld.
- Ga je richting de 1.000 orders per dag? Naast een vaste structuur is automatisering een must. Maak gebruik van Warehouse Management Systems (WMS) en gebruik verpakkingsmachines. Zorg er wel voor dat er op de details gelet blijft worden. De goed plakkende en representatieve dymo labels zijn als een visitekaartje van je bedrijf en deze plak je voor een nette uitstraling recht op de doos.
- 1000+ orders per dag? Dan wordt het tijd om een deel van het werk uit te besteden aan derden. Bij een piek van het aantal bestellingen neemt een externe firma, gespecialiseerd in magazijnwerkzaamheden, het werk uit handen.
Duidelijke labels
Maak met zo’n firma dan ook goede afspraken met betrekking tot klachtafhandelingen. Wanneer is een extern bedrijf aansprakelijk voor eventuele schade en wanneer niet? Ook het oog hebben voor detail is iets waarover afspraken gemaakt moeten worden. Als je een deel van de magazijnwerkzaamheden in eigen beheer houdt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de zebra labels en de dymo labels zelf af te drukken op je labelprinters en deze mee te sturen met de producten, om ze elders te laten verpakken en verzenden. Wordt het te omvangrijk, besteed je ook het labelen uit.
Dymo en Zebra labels helpen bij efficiënt magazijnbeheer
Optimaliseer de processen door regelmatig kwaliteitscontroles uit te voeren in je bedrijf. Misschien hebben je medewerkers extra training nodig om om te gaan met de complexere maar efficiëntere manier van werken.
Of je nou kleinschalig werkt of het groter aanpakt: het fatsoenlijk verpakken en labelen met Zebra labels en Dymo verzendlabels is een must als je overzicht wilt houden waar en wanneer een product je bedrijf verlaat en wat er precies in de verpakking zit. Het begint allemaal bij de basis.