Energielabels duiken steeds meer op. Zo moet je bijvoorbeeld een geldig energielabel kunnen overhandigen wanneer je je woning verkoopt of verhuurt. Ook elektrische apparaten, zoals televisies, wasmachines en koelkasten, worden tegenwoordig voorzien van een energielabel. Daarnaast zijn er regels omtrent energielabels voor bedrijfspanden. Omdat bepaalde regels vrij specifiek zijn, hebben we speciaal voor jou deze blog geschreven. Hierin zullen we de regels één voor één langslopen. Ben je benieuwd welke regels op jouw bedrijfspand of kantoor van kracht zijn? Lees dan snel verder!
Geldig energielabel verplicht bij oplevering, verhuur en verkoop
Voor ieder bedrijfspand of kantoor geldt dat je een geldig, niet verlopen energielabel moet kunnen tonen bij de oplevering ervan, maar ook wanneer je het pand gaat verhuren of verkopen. Deze regel zien we ook terug bij woningen. Ook daar moet je een energielabel kunnen overhandigen indien je de woning wilt verkopen of verhuren. Bij bedrijfspanden voert de Inspectie Leefomgeving & Transport de controle uit. Bedrijven die geen energielabel kunnen overhandigen, ontvangen hiervoor een boete. Heb je met spoed een energielabel nodig? Dan kun je hier snel een energielabel aanvragen.
De volgende panden moeten een energielabel hebben:
– Kantoren
– Winkels
– Horeca en logies
– Sportgebouwen
– Onderwijspanden
– Publieke panden, zoals bibliotheken en gemeentepanden.
Industriële bedrijfspanden zijn uitgesloten van deze verplichting, tenzij ze ook een showroom of kantoor hebben. Voor deze ruimtes moet er wel een energielabel zijn, mits de ruimte groter is dan 50 m2.
Energielabel C verplicht voor kantoren van 100 m2 of groter
Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe regel bij gekomen. Zo moeten kantoren van 100 m2 of groter minimaal energielabel C hebben. Deze regel wordt streng gehandhaafd. Toch zijn er ook uitzonderingen. Zo geldt de verplichting niet als minder dan 50 procent van het pand als kantoor wordt gebruikt. Ook hoef je niet aan de regel te voldoen indien het pand een monument is of binnen twee jaar getransformeerd of gesloopt wordt.
Zichtbaar ophangen energielabel bij publieke gebouwen vanaf 250 m2
Publieke gebouwen van 250 m2 of groter moeten hun energielabel duidelijk zichtbaar bij de entree of bij de receptie ophangen. Voorbeelden van publieke gebouwen waarvoor deze verplichting geldt, zijn onder meer ziekenhuizen, winkels, scholen en de horeca. Hetzelfde geldt voor overheidsgebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn. Alleen gaat het hier nog een stapje verder. Is het gebouw in eigendom van de overheid? Dan moeten alle maatregelen die op het energielabel vermeld staan binnen tien jaar na afgifte van het label genomen zijn.