Wanneer je een zelfstandig ondernemer bent of een ZZP’er, dan kun je ervoor kiezen om je privévoertuig te gebruiken voor je zakelijk ritten. Maar uiteraard betaal je voor je voertuig ook kosten. Voor een privéauto zal dit meer zijn dan bijvoorbeeld een fiets, maar in hoeverre kun je kosten voor je privévoertuig ten laste brengen van je onderneming? Omdat privévoertuigen niet alleen zakelijk gebruikt worden, maar ook privé heeft de belastingdienst voor sommige kosten een begrenzing aangebracht. Zo kun je je voertuig zowel privé als zakelijk gebruiken en een gedeelte van de kosten ten laste van je onderneming brengen.
Kosten per kilometer
Het verbruik van een auto, almede de overige kosten, zoals verzekering, parkeerkosten, tol enzovoort, kunnen niet zomaar als zakelijke kosten ten laste van de winst van de onderneming gebracht worden. Immers, het is een privéauto, dus wie zegt dat je geen tol hebt betaald onderweg naar een vakantieadres? Toch weet ook de belastingdienst dat er ook daadwerkelijk zakelijke kosten gemaakt worden en dat die gedragen moeten worden door de onderneming. Daarom is er fiscaal geregeld dat er een kilometervergoeding geldt dat van de winst afgetrokken mag worden. Het is daarom belangrijk om alle zakelijke kilometers bij te houden. Voor elke kilometer mag € 0,19 in mindering gebracht worden op de winst. Voorwaarde is dan wel dat je niet ook nog eens afzonderlijk alle kosten ten laste van de onderneming laat komen. In de kilometervergoeding zitten alle kosten inbegrepen.
Btw over autokosten
Een ander verschil tussen het privégebruik en het zakelijk gebruik van een voertuig, is dat btw over zakelijke kosten in mindering gebracht mag worden. Privé is dit niet mogelijk. Er moet voor het gebruik van een privévervoermiddel bepaald worden hoeveel btw daadwerkelijk als zakelijk gezien wordt en hoeveel btw als privé. Hierbij maakt het voor de belastingdienst uit of je een kilometeradministratie bijhoudt.
Gebruik privéauto met kilometeradministratie
Wanneer je een kilometeradministratie bijhoudt, dan is vrij exact na te gaan hoe hoog de btw is die je ten laste van de winst mag brengen. Daarbij deel je het aantal zakelijke kilometer door het totaal aantal gereden kilometers en de uitkomst vermenigvuldig je met het totale btw bedrag. De uitkomst hiervan is aftrekbare btw.
Gebruik privéauto zonder kilometeradministratie
Rijdt je zakelijk met je privéauto, maar houd je geen kilometeradministratie bij? Dan mag je alle btw voor het onderhoud van de auto van de winst aftrekken. Aan het einde van het jaar moet je een correctierekening maken. Je neemt dan 1,5% van de catalogusprijs van je auto. De uitkomst is het bedrag bedrag aan privégebruik die je als privépersoon aan de onderneming moet terugbetalen.