Geld lenen als ondernemer? Dit komt er allemaal bij kijken!

  • Flex
  • Comments Off
geld lenen ondernemer

Er zijn van die momenten dat de verschillende geldstromen binnen de onderneming net niet op elkaar aansluiten. Je wilt bijvoorbeeld extra voorraad aanschaffen, terwijl je nog wacht op de betaling van diverse facturen van debiteuren. Of je hebt eigenlijk net wat meer geld nodig, om te kunnen investeren in de groei van het bedrijf. Overweeg je als ondernemer geld te lenen? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat geld lenen als ondernemers anders werkt dan geld lenen als particulier. We zetten alle zaken waar je op moet letten voor je op een rij.

Weet waarvoor je geld wilt lenen

Er zijn verschillende redenen waarom een ondernemer geld wil lenen. De reden waarom je extra geld nodig hebt kan van invloed zijn op de financieringsvorm die je kiest. Zet dus vooraf goed op een rij wat je plannen zijn. Wil je bijvoorbeeld investeren in groei, zoals de uitbreiding van je onderneming met een nieuwe vestiging, of door de aanschaf van nieuwe machines en apparatuur? Dan past een andere financieringsvorm dan als je geld leent voor werkkapitaal, bijvoorbeeld om je een tijdelijk liquiditeitstekort wilt overbruggen. Ook de financiering van voorraad kan een reden zijn om extra middelen te zoeken. En soms kan extra geld helpen bij een overname of een franchise. In dat geval helpt een lening bij het financieren van een bestaande onderneming of het starten onder de vlag van een franchiseformule.

Ken de verschillende soorten leningen

Als ondernemer heb je dus verschillende financieringsmogelijkheden. Het is belangrijk om de optie te kiezen die het beste bij jouw situatie past. Om die keus goed te kunnen maken is het van belang dat je de veel voorkomende financieringsvormen kent.

Zakelijke lening

Met een zakelijke lening heb je een vast bedrag dat je in termijnen terugbetaalt met rente. Deze financieringsvorm is met name geschikt voor grote investeringen.

Zakelijk krediet

Ben je op zoek naar meer flexibiliteit? Dan is een zakelijk krediet een interessante optie. Bij deze leenvorm betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag.

Leasing

Wil je bedrijfsmiddelen zoals auto’s of machines aanschaffen? Bij leasing leen je daarvoor geld en betaal je daarna maandelijks een bedrag terug. Hierdoor hoef je niet direct een grote uitgave te doen.

Factoring

Wil jij het geld voor je producten of diensten zo snel mogelijk op je rekening? Bij factoring krijg je je facturen direct uitbetaald door een factoringmaatschappij, die vervolgens op de daadwerkelijke betaling van de debiteur wacht. Om cashflowproblemen te voorkomen is dit een interessante optie.

Crowdfunding

Wil je niet naar de bank voor een lening? Crowdfunding is dan een mogelijkheid. Particulieren of bedrijven kunnen in die vorm via een platform in jouw onderneming investeren. Er zijn online diverse platforms voor te vinden.

Overheidsregelingen

Iets minder bekend en ook niet voor iedereen bruikbaar: de overheid biedt in uitzonderlijke gevallen ook regelingen en subsidies. Het starterskrediet van het UWV is hier een voorbeeld van. Dit krediet is bedoeld voor ondernemers die vanuit een uitkering een bedrijf willen starten.

Let hier op bij een zakelijke lening

Voordat je een lening afsluit, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten. Bekijk in ieder geval het gebruikte rentepercentage. De kosten van een lening kunnen namelijk sterk verschillen per aanbieder. Ook de looptijd is relevant. Doorgaans geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Bij een langere looptijd zijn de totale kosten echter ook vaak hoger. Lees bij offertes voor een lening ook altijd de voorwaarden goed door. Check bijvoorbeeld of er boetes zijn voor vervroegd aflossen en of er sprake is van verplichte aflossingen. Alleen als je dit goed inzichtelijk hebt, kun je een weloverwogen besluit nemen. Goed om te weten: banken vragen bij het afsluiten van een lening vaak om een onderpand, zoals een bedrijfspand of bedrijfsactiva. Houd hier dus ook rekening mee. De belangrijkste richtlijn: een lening moet passen bij je omzet en winstverwachting.

Zo vraag je succesvol een lening aan

Om succesvol een zakelijke lening aan te vragen, moet je goed voorbereid zijn. Zorg allereerst voor een goed ondernemersplan. Een kredietverstrekker zal namelijk willen weten hoe je de lening gaat terugbetalen. Daarnaast kun je vooraf kijken naar mogelijkheden om je kredietwaardigheid te verbeteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen betalingsachterstanden hebt. Verder is het belangrijk dat je kunt laten zien dat je onderneming winstgevend is, want een kredietverstrekker zal zeker willen weten dat je de maandelijkse lasten kunt dragen. Ten slotte is het van belang om een goede administratie bij te houden. Een duidelijk overzicht van je financiën zal de kans op goedkeuring van een lening aanvraag sterk vergroten. Hier zijn enkele tips:

Ken de kosten en risico’s van zakelijk lenen

Zakelijk lenen brengt kosten en risico’s met zich mee. De totale kosten van een lening kunnen aanzienlijk oplopen. En als je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, kan dat uiteindelijk zelfs gevolgen hebben voor je onderneming. Belangrijk om te weten: heb je een eenmanszaak? Dan ben je ook privé aansprakelijk voor zakelijke schulden.

Laat je onderneming groeien

Een zakelijke lening kan dus een belangrijke stap zijn in de groei van je onderneming, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg dat je je financieringsbehoefte helder hebt en dat je weet welke vorm lening hier het beste bij past. Alleen dan kun je een goede keuze maken. Denk goed na over je mogelijkheden en laat je eventueel adviseren door een financieel expert. Met de juiste voorbereiding kun je verantwoord lenen en je bedrijf op een duurzame manier laten groeien.

Previous «
Next »