Het zelfstandig ondernemerschap brengt veel vrijheid met zich mee, maar ondernemers lopen ook wel eens tegen problemen aan. Geld lenen voor zzp’ers kan soms lastig zijn, maar niet wanneer je de mogelijkheden kent.
Zzp en geld lenen
Voor zzp’ers wordt het afsluiten van een krediet soms lastig gemaakt. Dit komt door het ontbreken van een vast inkomen (of vast arbeidscontract) en omdat zzp’ers niet altijd als volwaardig worden aangezien. Laten we vooropstellen: zzp’ers zijn wel volwaardig. Toch richten veel kredietverstrekkers zich alleen op mensen met een vast inkomen.
Is het voor zzp’ers dan moeilijker om een lening af te sluiten? Niet altijd. Het is namelijk belangrijk om met de juiste aanbieder in contact te komen.
Dit is waarom zzp’ers geld lenen
Ook zzp’ers hebben dromen: een nieuwe auto, verbouwing van de woning of misschien wel een nieuwe badkamer of keuken. Deze doelen noemen we particuliere doeleinden. Een lening oversluiten en eventueel geld bijlenen kan natuurlijk ook. Om dit te realiseren kan een zzp’er net zo goed geld lenen als ieder ander. Wel is het belangrijk dat de ondernemer over een inkomen beschikt. Dit wordt aangetoond middels de jaarrekening.
Een zelfstandig ondernemer moet ook laten zien dat deze staat ingeschreven bij de kamer van koophandel. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, omdat het hier om geld lenen voor een particulier doeleinde gaat. Toch wil de kredietverstrekker weten of het hier wel daadwerkelijk om een zelfstandig ondernemer gaat. Je kunt als zzp’er immers geen arbeidscontract overleggen.
Ben je als zzp’er duurder uit?
Veel ondernemers vragen het zich af: is geld lenen voor zzp’ers duurder? Nee, een persoonlijke lening of doorlopend krediet die je als zzp’er afsluit verschilt niet van iemand in loondienst. Natuurlijk kunnen er onderlinge verschillen zijn, bijvoorbeeld de hoogte van de rente of de looptijd. Dit wordt echter bepaald door het gewenste leenbedrag en datgene wat iemand maandelijks terug kan betalen.
Hier moet je aan voldoen
Om als zzp’er geld te lenen moet je natuurlijk over een inkomen beschikken. Dit toon je aan door inzicht te geven in de jaarrekeningen van drie volledige boekjaren. De boekhouder (of jezelf) moet dus even aan de slag. Ook wordt gevraagd om een positief eigen vermogen, dit heeft uiteraard alleen betrekking op de onderneming zelf (niet privé).
Kredietverstrekkers kijken altijd naar een eventuele BKR notering, het is natuurlijk belangrijk dat dit niet van toepassing is.
Particuliere lening versus zakelijk krediet
Let wel even op met het verschil tussen een particuliere lening of een zakelijk krediet. Met een zakelijk kredietfinancier je bedrijfsmiddelen of investeringen ten behoeven van de onderneming. Een particuliere lening (persoonlijke lening of doorlopend krediet) is bedoeld voor het financieren van privémiddelen. Een nieuwe auto, motor of boot maar ook aanbouw, verbouwing, een vakantie of andere zaken, zolang het maar geen betrekking heeft op de eigen onderneming.
Steek je de particuliere lening toch in de onderneming? In de leningvoorwaarden kan staan dat de lening dan direct opeisbaar is (soms inclusief boete). Bedenk dus goed waarom je geld leent en welk type lening hier het beste op aansluit.