Als aannemer word je vaak aangehaakt door een architect of constructeur, nadat het ontwerp is gemaakt. Jij gaat met jouw bouwbedrijf aan de slag met het maken van een offerte, de juiste mensen zoeken voor het project en het aanvragen van vergunningen. Ook ben je als aannemer verantwoordelijk voor de inkoop van de materialen. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste materialen inkoopt, deze goed en op tijd geleverd worden en je weet bij wie je terecht kunt bij vragen? Dat lees je hier.
Zorg dat je inzicht hebt in alle ontwerpen
Zonder ontwerp weet jij als aannemer natuurlijk niet wat je moet opbouwen. Zorg er daarom voor dat je voldoende contact houdt met je opdrachtgever en alle ontwerpen tot je beschikking hebt. Zo voorkom je fouten en zorg je ervoor dat je altijd weet wat je moet doen. Het is belangrijk om regelmatig af te spreken met de opdrachtgever, zodat onvoorziene gebeurtenissen besproken kunnen worden en de ontwerpen eventueel aangepast kunnen worden.
Weet wat je nodig hebt
Wanneer je de tekeningen bestudeerd hebt en de architect je heeft bijgepraat over zijn of haar visie voor het gebouw, kun jij een lijst opstellen van de materialen. Zorg dat je hiervoor precies weet wat de architect in gedachten heeft, zodat jij de juiste materialen op de lijst kunt zetten. Maak niet alleen inzichtelijk hoeveel hout, plaatmaterialen en overige materialen je nodig hebt, maar ook welke gereedschappen belangrijk zijn om bij het project te gebruiken. Vaak kan het ook helpen om alle afmetingen op papier te zetten, zodat je bij de inkoop direct de juiste groottes bestelt.
Kies een leverancier
Wanneer je materialen bestelt, wil je natuurlijk dat deze op het juiste moment geleverd worden, dat deze van hoge kwaliteit zijn en dat je altijd bij de leverancier terecht kunt voor vragen of verzoeken. Kies daarom voor een leverancier die dit gehele pakket aanbiedt: van levering tot ophalen van afval en van gemakkelijk online bestellen tot persoonlijk contact bij vragen. Ook is het handig om te kijken naar wat de leverancier allemaal aanbiedt. Kun je alleen het hout bij de leverancier kopen? Of is er ook een mogelijkheid om al het ijzerwaren en bijvoorbeeld fundering te bestellen? Bij het kiezen van de juiste leverancier is het belangrijk om op papier te hebben wat jouw behoeftes zijn en deze te bespreken met een vertegenwoordiger van de groothandel. Weet je precies wat je nodig hebt? Dan kun je vaak de materialen gemakkelijk online bestellen.
Aan de slag!
Nu je precies weet hoe het gebouw eruit gaat zien, je een leverancier hebt gekozen en klaar bent voor de klus, is het nog belangrijk om de juiste werknemers te kiezen. In sommige gevallen zul je de juiste mensen in huis hebben. Komen er andere werkzaamheden bij kijken dan de kennis en kunde die je in huis hebt? Dan kun je kiezen om een zzp’er in te huren. Twijfel je hierover? Ontdek dan hier welke voor- en nadelen bij het inhuren van freelancers komen kijken. Met de juiste werknemers is de klus zo geklaard.