• Homepage
  • >
  • personeel
  • >
  • Hoe payrolling kan bijdragen aan de groei van jouw onderneming

Hoe payrolling kan bijdragen aan de groei van jouw onderneming

  • Flex
  • Comments Off
payroll

Sinds de komst van payrollbedrijven is de arbeidsmarkt best wel veranderd. Eerst was er de keus tussen mensen zelf in dienst van de onderneming nemen of via een uitzendbureau. Payroll werkt net even iets anders. Hierbij gaat het juridisch werkgeverschap over van de onderneming naar het betreffende payrollbedrijf. De onderneming wordt de materiële werkgever. Personeelsleden werken nog steeds voor je onderneming, maar staan op de loonlijst van het payrollbedrijf. Dit kan best goed uitpakken voor jouw onderneming en kan zelfs bijdragen in de groei van je onderneming.

Geen salarisadministratie meer

Heeft jouw onderneming nog een salarisadministratie die zorgt voor de verwerking van de maandelijkse salarissen en berekening van de afdrachten aan de sociale fondsen en belastingdienst? Met payroll kun je de salarisadministratie de deur uit doen om de simpele reden dat je geen personeel meer in dienst hebt. Toch werkt je personeel nog wel voor je maar jij ‘leent’ ze van het payrollbedrijf die jouw personeel in dienst heeft. Het enigste wat je nog ziet aan personeelsadministratie is de maandelijkse factuur die je moet betalen aan het payrollbedrijf. Je betaald dus nog wel voor je personeel, maar tegelijkertijd bespaar je op een complete afdeling salarisadministratie.

Je draagt geen risico’s meer

Een zeer grote kostenpost bij ondernemingen zijn de lasten van de te dragen risico’s. Denk daarbij aan het doorbetalen bij ziekte. Helemaal als een werknemer zeer lang, soms zelfs jaren ziek is, moet je als werkgever hem doorbetalen. Ook andere kosten met betrekking tot zieke medewerkers zul je als werkgever moeten dragen, zoals de arbodienst en re-integratietrajecten. En dit terwijl je werknemer (tijdelijk) geen toegevoegde waarde heeft voor je onderneming. Zo zijn er nog meer risico’s en extra kosten te bedenken die ten laste komen van de werkgever, zoals verzekeringen, pensioenen, ontslagkosten, ontslagvergoedingen en juridische kosten bij ontslagaanvragen. Dit zijn allemaal risico’s die ten laste van de juridische werkgever komen. Aangezien het payrollbedrijf het juridisch werkgeverschap overneemt, zullen al deze risico’s niet meer van toepassing zijn voor jouw onderneming. Uiteraard zal er in het tarief wat je aan het payrollbedrijf betaald een opslagpercentage zitten voor deze risico’s. Voordat je met payroll gaat beginnen is het daarom verstandig om je risico’s goed in beeld te hebben. Zo kun je bij het afsluiten van het payrollcontract een goed tarief onderhandelen en weet je zeker dat je goedkoper uit bent met het uitbesteden van je risico’s.

Flexibel

Als ondernemer ben je met je personeel die op de payroll van het payrollbedrijf staan veel flexibeler. Het payrollbedrijf is de eigenlijke werknemer en jij de inlener, dus wanneer je van een personeelslid af wilt dan is dit gemakkelijker te regelen dan wanneer het personeelslid bij jou in dienst is. Sterker nog, je hebt als inlener het recht om zelfs zonder opgaaf van redenen het contract te beëindigen. Het is dan aan het payrollbedrijf of zij de werknemer bij een andere inlener plaatsen.            

Previous «
Next »