De verkoop van verkeersborden bij Erdi lopen misschien wel goed. Maar men kan wel verkeersborden ophangen, maar wat als Nederlands nog maar weinig afweten van verkeersborden? Vooral voor mensen met een rijbewijs en die regelmatig achter het stuur zitten, is het zo vanzelfsprekend. Je stapt in de auto en past geheel automatisch de verkeersregels toe, alsof je nooit anders gedaan hebt. Het is als het ware ingebouwd in ons systeem, dat rechts altijd voorrang heeft en dat je bij wegen die gemarkeerd zijn met haaientanden extra voorzichtig bent, want je passeert een voorrangsweg. Deze voorbeelden zijn dan nog vrij basic, maar hoe lang heb je je rijbewijs en dus hoe lang is het geleden dat jij je theorie-examen hebt afgelegd?
Oude gebruiken, nieuwe regels
Het is inderdaad zo dat de meesten van ons al jarenlang vertrouwen op de theorie die wij ooit eens geleerd hebben bij het behalen van ons rijbewijs. Maar hoe lang is dit geleden? 10 jaar?, misschien wel 30 jaar of nog langer? Als jij in die tussentijd nooit een opfriscursus hebt gedaan, dan loop je met je verkeerstheorie hopeloos achter en ben je waarschijnlijk helemaal niet op de hoogte van de laatste ingevoerde wijzigingen en nieuwe verkeersborden. Wist je namelijk dat de afgelopen 15 jaar in middels bijna 40% van alle verkeersregels een wijziging heeft ondergaan? Dat is dus bijna de helft van alle verkeersregels. Ook zijn er in de afgelopen jaren vele nieuwe verkeersborden bijgekomen.
De opfriscursus
Veilig Verkeer Nederland (VVN) biedt haar gebruikers een opfriscursus aan. In het afgelopen jaar hebben ongeveer 180.000 Nederlanders gebruik gemaakt van een opfriscursus van de VVN. En wat blijkt? Van alles vragen die tijdens de opfriscursus aan bod kwamen werden er maar liefst 40% fout beantwoord. De nood om je verkeerstheorie op te frissen is dus eigenlijk best wel hoog. Hetzelfde geldt ook voor de ANWB. Zij boden een online theorie-examen aan. Van de 13.500 mensen die mee deden had 10.000 een voldoende gehaald. Dat is dus maar 75%. Een kwart zakte dus voor het theorie-examen en ook dat zijn gewone bestuurders die dagelijks van de openbare weg gebruik maken. Enkel omdat zij ooit in een ver verleden eens geslaagd zijn voor hun theorie- en praktijkexamen is het toegestaan dat zij mogen rijden.
Wijzigingen in de verkeersregels en de komst van nieuwe verkeersborden worden door veel mensen dus gemist. Het is daarom aan te raden om een opfriscursus te doen, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van de nieuwste verkeersregels en nieuwste verkeersborden. Dit is wel zo veilig voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers.