Wanneer er gewerkt wordt hoort daar koffie bij. Ondanks dat het bij wet niet verplicht is om koffie te schenken lijkt deze zwarte drank onmisbaar op de werkvloer. Toch is er in sommige cao’s vastgelegd dat koffie een must is en dat het gratis aangeboden dient te worden. Voor de meeste werkgevers is het echter niet verplicht om koffie aan te bieden.
En is het eigenlijk wel zo gezond om koffie te drinken?
In dit artikel bespreken we de volgende thema’s:
- Hoeveel koffie drinkt men gemiddeld per dag?
- Sfeer en koffie
- Is koffie gezond?
Hoeveel koffie drinkt men gemiddeld per dag?
Gemiddeld worden er drie kopjes koffie per dag gedronken. Ongeveer negen op de tien Nederlanders drinkt minimaal een kopje per dag. Logisch dat werkgevers het dan ook als een verplichting zien om koffie op de werkvloer aan te bieden. Is dit niet het geval? Dan wordt er een eigen koffiezetapparaat meegebracht. Men wil continu worden voorzien in het bittere drankje. De meeste werkgevers bieden daarom een degelijk koffiezetapparaat met bijbehorende koffiebekertjes aan. Ook worden er vaak zoetjes, suiker, creamers en roerstaafjes neergezet.
Sfeer en koffie
Als er een stevig gesprek gevoerd dient te worden of wanneer er een klant op bezoek komt. Koffie is er altijd! Door een kopje koffie aan te bieden kan het ijs op een eenvoudige manier gebroken worden. Omdat het kopje koffie vaak de eerste indruk is biedt u graag iets goeds aan. Niet zonder reden wordt er daarom steeds meer geïnvesteerd in een goed koffiezetapparaat en wordt er uitvoerig nagedacht over de koffie die men schenkt. De invloed van een lekker kopje koffie is groter dan soms gedacht wordt. Zowel voor uw medewerkers als bezoekers kan dit beeldbepalend zijn.
Is koffie gezond?
Fijn dat iedereen het prettig en gezellig vindt om koffie te drinken. Maar is dit eigenlijk wel gezond?
De Consumentenbond zegt er het volgende over:
Koffie is niet ongezond om te drinken, toch kunnen er stoffen in koffie zitten die niet zo gezond zijn. Een voorbeeld daarvan is het slechte LDL cholesterol. Afhankelijk van de manier waarop u koffie drinkt zal er minder of meer van dit cholesterol aanwezig zijn. Als koffie niet wordt gefilterd of wanneer er een capsule wordt gebruikt zal er meer van dit cholesterol in uw koffie zitten. Wanneer u koffie met een machine of capsules zet wordt een maximum van twee tot drie kopjes per dag aanbevolen.
Daarnaast zit er cafeïne in koffie. Het is om verschillende redenen onverstandig om veel cafeïne in te nemen. Denk aan angstgevoelens, hoofdpijn of slaapproblemen. Om dit op niveau te houden wordt aanbevolen om maximaal vier kopjes koffie te drinken.
De Gezondheidsraad heeft in 2015 geconcludeerd dat onze gezondheid positief beïnvloed kan worden bij de inname van koffie. Denk aan 10% minder kans op coronaire hartziekten en beroertes bij twee tot vier koppen per dag en 30% minder kans op diabetes type 2 bij vijf koppen per dag.
Ook is in 2017 aangetoond dat drie kopjes koffie per dag kunnen zorgen voor een langer leven. Dit heeft te maken met een verkleind risico op bepaalde soorten kanker en hart- en vaatziektes.