Site pictogram Flexondernemen

Je bedrijf verkopen? Zo pak je dat aan

Het verkopen van je bedrijf, het is iets dat je als ondernemer niet vaak meemaakt. Je zet je namelijk jarenlang in om een onderneming op te bouwen. Met bloed, zweet en tranen ligt je focus op ontwikkeling en groei. Toch breekt er soms een moment aan dat je als ondernemer nadenkt over een bedrijfsverkoop. Hoe je dat vervolgens het best aanpakt? Dat lees je hier.

Het verkopen van je bedrijf is altijd een complex en intensief proces. Er komt veel op je af, vaak gepaard met materie die je niet kent. Zo’n proces is onwennig en het is uiterst belangrijk dat je hierin begeleidt wordt. Want de belangen zijn groot: je wil de best mogelijke deal realiseren, nietwaar?

Wanneer interessant je bedrijf te verkopen?

In de basis zijn er diverse redenen te bedenken wanneer het voor ondernemers interessant is om over een verkoop na te denken. Het bereiken van de pensioenleeftijd is de meest logische, maar er zijn meer zaken die van invloed kunnen zijn. 

Het verkoopproces

Het verkopen van je bedrijf is een proces dat veel tijd en aandacht in beslag neemt. Hoewel de processtappen die je dient te doorlopen altijd gelijk zijn, is de invulling daarvan elke keer anders. Ieder bedrijf is namelijk uniek, net als de koper en verkoper. Op het moment dat je gaat overwegen dat een bedrijfsverkoop mogelijk interessant is, raden we aan dat je het bespreekt met enkele vertrouwelingen. Schakel ook een ervaren overnameadviseur in die je stap voor stap begeleidt in het verkoopproces. Deze adviseur handelt altijd vanuit jouw belangen en wil voor jou de best mogelijke resultaten behalen. Handig, want het verschil wordt juist gemaakt in de kleinste details.

Deze stappen doorloop je bij een bedrijfsverkoop: 

Je bedrijf klaarmaken voor een verkoop

Parralel daaraan adviseren we ook je bedrijf klaar te stomen voor een mogelijke verkoop. Door eventuele problemen of zwakke punten aan te pakken, financiën en administratie te ordenen en bijvoorbeeld je bedrijf minder afhankelijk te maken van jou als ondernemer. Door te bouwen aan een zelfsturende organisatie. 

Zo kun je: 

Zorg voor een goede voorbereiding

Je gaat je onderneming verkoopklaar maken. Dat houdt in dat je jouw bedrijf zo goed mogelijk in de etalage wil zetten. En dat het voor de koper daadwerkelijk interessant is de onderneming over te nemen. Wanneer het blijkt dat je bedrijf er minder rooskleurig bijstaat dan vooraf geschetst, heeft dit een nadelig effect op de verkoopprijs van je bedrijf. 

Het loont daarom altijd om ervaren overnameadviseurs in te zetten.

Mobiele versie afsluiten