China is na de Verenigde Staten de tweede grootste economie ter wereld. De verwachting is dat het land vanaf 2030 zelfs de grootste economie op aarde zal zijn. China is sinds 30 jaar de snelst groeiende economie met groeipercentages van gemiddeld 10% per jaar. Op dit moment is China al de grootse exporteur van goederen over de gehele wereld. Dit is voor veel mensen reden genoeg om te beginnen met Chinees leren spreken.
Vergroot je carrièrekansen met Chinees
Ook in Nederland lopen internationale bedrijven te springen om mensen die Chinees spreken. De Chinese taal kunnen spreken en verstaan is een noodzakelijke vaardigheid als je serieus zaken wilt doen in China. Met Chinees wordt in dit geval Mandarijn bedoeld, de meest gesproken vorm van Chinees in de wereld. Je vergroot je carrièrekansen met Chinees als je bij een sollicitatie of op je CV aangeeft deze taal te beheersen. Zeker bij internationale bedrijven.
Chinees leren spreken
Op veel middelbare scholen wordt tegenwoordig Chinees als een eindexamenvak aangeboden. Voor diegenen die dat niet gedaan hebben of die keuze niet gehad hebben, bestaan er diverse mogelijkheden om alsnog de taal te leren, bijvoorbeeld Chinese les volgens e-learning methode. Behalve via thuisstudie kun je Chinees uiteraard ook leren door je in te schrijven bij een Chinese school. Er zijn in heel Nederland diverse Chinese scholen waar allerlei cursussen, zowel voor beginners als gevorderden, worden aangeboden.
Chinees leren in China kan natuurlijk ook en is misschien wel de beste methode, omdat je dan gelijk informatie over de cultuur meekrijgt.
Chinese les volgens gaming is tegenwoordig ook mogelijk. Een taalschool in Shanghai is recent gestart met Chinese les te geven door het spelen van het online spelletje Fortnite. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van video’s die met ondertiteling op YouTube verschijnen.
Hoe moeilijk is het om Chinees te leren?
Het Mandarijn is een taal die voor een inwoner van de Westerse wereld een paar behoorlijke uitdagingen heeft. Om te beginnen heeft het Mandarijn vier tonen. Dit betekent dat een woord in de ene toon een geheel andere betekenis kan hebben dan in de andere. Wie het verschil in tonen niet kan horen of uitspreken kan geen Mandarijn leren. Goed (leren) luisteren is het devies.
Het schrijven van Chinees is voor westerlingen ook een lastige aangelegenheid, maar er zit gelukkig wel een duidelijke logica in de Chinese karakters. De Chinese grammatica is ook erg logisch.
Je kunt ervoor kiezen om het schrijven van Chinees voorlopig achterwege te laten en je te focussen op het spreken. Desalniettemin betekent Chinees leren in de praktijk dat je veel nieuwe en onbekende dingen zult moeten leren en vooral ook veel zult moeten kunnen onthouden.