Letselschade, een korte samenvatting
Letselschade kan op vele manier worden opgelopen. Vaak komt dit door een ongeluk, ongeval of incident zowel op het werk als in je vrije tijd. Het betekend dat je psychisch of lichamelijk letsel hebt opgelopen en dat dit zorgt voor schade, zowel tijdelijk als blijvend. Letsel betekent letterlijk aandoening, een ziekte of andere beperking waardoor je niet meer kan functioneren zoals je daarvoor wel kon en zoals je gewend was. Een aantal voorbeelden zijn: een gebroken ar, whiplash, een hondenbeet maar ook een gebroken arm of een (hart) infarct. Een belangrijk gegeven is dat dit letsel ook daadwerkelijk leidt tot een nadeel, ofwel schade.
Je kunt hierbij denken aan kosten van extra zorg, aanpassingen aan je woning, verhoging van het eigen risico van je zorgverzekering, kosten van fysiotherapie (buiten je standaard verzekering). Dit zijn zogeheten directe kosten maar ook meer indirecte zaken als inkomensverlies, littekens of het feit dat je niet meer kan sporten. Dit noemen ze ook wel de immateriële gevolgen van letsel. Ook voor deze schade kan je een vergoeding ontvangen. Dit noemen ze smartengeld.
Oorzaken van letsel
Er kunnen zeer veel verschillende oorzaken van letsel worden aangegeven. Dit kan een overtreding tijdens een basketbalwedstrijd zijn, een aanrijding als je op weg bent naar school of je werk. Daarnaast kan het ook een hondenbeet of een trap van een paard zijn. Zoals je al merkt zijn er veel zaken die onder letselschade vallen. Deze zaken zijn redelijk voor de hand liggende maar wat denk je van een verkeerde diagnose van een arts of dokter. Ook hier kan je blijven de letsel zowel fysiek als psychisch aan overhouden.
Wat te doen?
Allereerst moet je gaan onderzoeken of je recht hebt op een schadevergoeding a.d.h.v. jou specifieke situatie. De vuistregel is dat je moet voldoen aan drie zaken:
1. Iemand anders is aansprakelijk
2. Er moet sprake zijn van letsel
3. En dit letsel moet geleid hebben tot schade
Als je aan deze drie punten voldoet is het verstandig een letselschadespecialist als Flyct.nl in te schakelen. Een dergelijke partij heeft alle kennis paraat en weet voor jou vaak de schade te verhalen. Een dergelijke partij verdient zijn geld automatisch terug. Dit kan op je werkgever zijn maar ook op een persoon.