Site pictogram Flexondernemen

Loonheffingskorting bij 2 banen: hoe zit dat precies?

loonheffingskorting bij 2 banen

Als je meerdere banen hebt, kan het lastig zijn om te begrijpen hoe loonheffingskorting werkt en wat dit betekent voor je salaris en belasting. In dit artikel leggen we alles uit over loonheffing, waarom je dit betaalt en hoe de loonheffingskorting precies werkt. Daarnaast gaan we in op wat er gebeurt als je loonheffingskorting bij 2 banen toepast en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Wat is loonheffing?

Loonheffing is een verzamelnaam voor de belasting en premies die worden ingehouden op je salaris. Het bestaat onder andere uit:

Je werkgever houdt deze heffing in op je salaris en draagt deze af aan de Belastingdienst. Hierdoor hoef je niet zelf deze belasting en premies te betalen of apart te regelen.

Lees ook: Verzekeringen waar je als werkgever aan moet denken

Waarom betaal je loonheffing?

Loonheffing zorgt ervoor dat je alvast belasting en premies betaalt over je inkomen. Dit voorkomt dat je aan het einde van het jaar een groot bedrag moet betalen aan de Belastingdienst. Je betaalt dus al maandelijks een deel van je belasting, wat zorgt voor meer financiële voorspelbaarheid.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt over je salaris. Door deze korting houd je elke maand meer nettoloon over. De loonheffingskorting bestaat uit verschillende delen, zoals de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Je kunt deze korting maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie toepassen.

Loonheffingskorting bij 2 banen

Als je twee banen hebt, moet je een keuze maken bij welke werkgever je de loonheffingskorting wilt toepassen. Dit komt doordat je de korting niet bij beide werkgevers tegelijk mag gebruiken. Als je de korting bij beide banen toepast, betaal je mogelijk te weinig belasting en krijg je later een naheffing van de Belastingdienst.

Wanneer je bijvoorbeeld je loonheffingskorting bij je hoofdwerkgever toepast, ontvang je daar meer nettoloon. Bij je tweede baan betaal je dan automatisch meer belasting, omdat daar de loonheffingskorting niet wordt toegepast.

Veelgestelde vragen over loonheffingskorting bij meerdere banen

Kan ik loonheffingskorting bij twee banen tegelijk toepassen?

Nee, je kunt de loonheffingskorting maar bij één werkgever gebruiken. Dit voorkomt dat je te weinig belasting betaalt en aan het einde van het jaar moet bijbetalen.

Wat gebeurt er als ik loonheffingskorting bij beide banen heb aangezet?

Als je per ongeluk bij beide werkgevers de loonheffingskorting hebt aangezet, betaal je waarschijnlijk te weinig belasting. De Belastingdienst zal dit aan het einde van het jaar corrigeren, wat kan betekenen dat je een naheffing krijgt.

Hoe kies ik bij welke baan ik de loonheffingskorting toepas?

Het is meestal het beste om de loonheffingskorting toe te passen bij de baan waar je het meeste verdient. Zo profiteer je optimaal van de korting op je hoogste inkomen en voorkom je dat je later moet bijbetalen.

Wat gebeurt er met mijn loonheffingskorting als ik een tweede baan neem?

Wanneer je een tweede baan neemt, moet je ervoor zorgen dat je de loonheffingskorting alleen bij één baan toepast. Kies in dat geval bij je nieuwe baan of bij je huidige werkgever welke van de twee het voordeligst is om de korting toe te passen.

Wat als ik in het verleden loonheffingskorting bij beide banen heb aangezet?

Mocht je merken dat je in voorgaande jaren de loonheffingskorting bij beide banen hebt toegepast, neem dan contact op met de Belastingdienst. Zij kunnen je helpen met het corrigeren van eventuele fouten in de belastingaangifte.

Kan ik loonheffingskorting op een uitkering en baan tegelijk toepassen?

Net als bij twee banen kun je de loonheffingskorting maar bij één inkomensbron toepassen. Dit betekent dat je de keuze hebt om de korting toe te passen op je salaris of op je uitkering. Kies de optie waarbij je het meeste voordeel haalt.

Hoe weet ik of ik te veel belasting betaal door de loonheffingskorting maar bij één baan toe te passen?

Door je loonheffingskorting bij één werkgever toe te passen, betaal je normaal gesproken niet te veel belasting. Als je aan het einde van het jaar belastingaangifte doet, wordt alles rechtgetrokken en kun je zelfs een teruggaaf krijgen als je te veel belasting hebt betaald.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren en te controleren hoe de loonheffingskorting bij jou het beste past.

Mobiele versie afsluiten