Als ZZP’er sta je overal alleen voor. Hier heb je juist voor gekozen en het geeft je ook veel vrijheid. Een nadeel kan het ook zijn. Wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt of de klus is dusdanig groot dat je het niet in je eentje kunt behappen. Samenwerken met andere ZZP’ers kan dan een oplossing zijn. Veel ZZP’ers in dezelfde branche helpen elkaar graag een handje vooruit, maar samenwerken kan ook voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om als ZZP’er goed na te denken of je wilt samenwerken en zo ja, met wie. Hierbij daarom 3 zinvolle adviezen die je nodig zou kunnen hebben bij het samenwerken met andere ZZP’ers.
1. Doe goed vooronderzoek
Je kunt natuurlijk samen gaan werken met een ZZP’er die je goed kent, maar of enkel dit de basis is voor een goede samenwerking zal moeten blijken. Het is daarom verstandig om wat vooronderzoek te doen naar je potentiële partner. Uiteindelijk staat niet jullie goede verstandhouding centraal maar dat de werkzaamheden voor je opdrachtgever correct en goed worden uitgevoerd. Als je samenwerkende partner zijn werk niet goed doet, dan ben jij verantwoordelijk en stelt dit je bedrijf in een negatief daglicht. Controleer daarom eerst of de ZZP’er bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven en doe navraag bij andere ZZP’ers die met hem hebben samengewerkt. Bekijk ook reviews en commentaren op werkzaamheden die op social media zijn geplaatst.
2. Goede onderlinge afspraken ook vastleggen
Als je een ZZP’er hebt gevonden waarmee je de klus samen mee wilt klaren, dan is het belangrijk om eerst om de tafel gaat zitten om goede afspraken met elkaar te maken over het project. Uiteraard moeten er afspraken over de kwaliteit en de voortgang van het geleverde werk gemaakt worden, maar ook over het uurtarief, betalingstermijnen en ziekte. Elkaar nadien een hand geven om aan te geven dat jullie het eens zijn is niet voldoende. Leg de afspraken ook schriftelijk vast. Dit kan heel eenvoudig door zelf een contract op te stellen met alle punter erin en die jullie beiden tekenen. Maar ook alle punten in een e-mail zetten is al rechtsgeldig en voldoende om afspraken schriftelijk vast te leggen.
3. Afspraken met de opdrachtgever
Ondanks dat je goede afspraken maakt met een andere ZZP’er, zijn de afspraken die je met de opdrachtgever maakt nog belangrijker. Het is natuurlijk logisch dat je met de opdrachtgever goede afspraken maakt, anders had hij niet voor jou gekozen. Maar houdt in je afspraken ook rekening met het feit dat jij iemand anders inhuurt. Spreek af dat alle communicatie enkel via jou loopt en niet via de andere ZZP’er. Jij bent immers hoofdverantwoordelijk en de opdrachtgever betaald jou. Als de opdrachtgever klachten heeft over de samenwerkende ZZP’er, moet hij dit aan jou voorleggen, zodat jij actie kunt gaan ondernemen.