Als je een eenmanszaak hebt, dan kan het naar verloop van tijd verstandig zijn van eenmanszaak naar BV over te schakelen. Vaak kun je zeker in de opstartfase van je bedrijf prima als eenmanszaak uit de voeten, er zijn echter voldoende redenen waarom een BV oprichten later toch verstandiger kan zijn.
De risico’s groeien ook
Zeker in de beginfase als de winsten nog laag zijn biedt een eenmanszaak fiscale voordelen, zo kun je in de beginfase gebruik maken van de startersaftrek. Groei je snel, dan groeien echter ook de risico’s die je als ondernemer loopt en neemt ook je belastingdruk snel toe. In deze situatie is niet de vraag of je van rechtsvorm verandert, maar wanneer start je een BV, want dat dit beter is en minder risicovol bovendien, wist je vaak al wel. Zeker de vraag wanneer start je een BV en switch je van eenmanszaak naar BV. Wanneer is die tijd rijp?
Verschil in aansprakelijkheid
Een BV oprichten verandert vooral het verschil in aansprakelijkheid. Heb je een eenmanszaak, dan ben je volledig aansprakelijk voor de schulden de je als bedrijf maakt. Met andere woorden; de schulden die je met het bedrijf zou maken, kunnen je zelfs je huis kosten. De schulden kunnen namelijk verhaald worden op je privévermogen. Als eigenaar van een BV ben je niet aansprakelijk voor de schulden in je BV mits er sprake is van onbehoorlijk bestuur en je fraudeert of financiële risico’s neemt die je onverantwoord kunt noemen. Je verliest dus nooit meer dan het bedrag dat je ooit in de BV investeerde. Een BV oprichten doe je daarnaast ook vanwege de fiscale voordelen die het biedt.
Van eenmanszaak naar BV; omslagpunt bij minimaal een ton winst
Van eenmanszaak naar BV betekent simpelweg gunstigere belastingtarieven. Zeker als de winsten wat hoger worden zijn de lagere tarieven die een BV heeft veel aantrekkelijker dan een eenmanszaak. De aftrekposten van de eenmanszaak wegen daar niet tegenop. Aan de andere kant heeft een BV wel wat hogere kosten. Blijft alleen nog de vraag: wanneer start je een BV als nu nog eigenaar van een eenmanszaak? Waar ligt het omslagpunt? Uiteraard verschilt dit per geval, maar algemeen wordt aangenomen dat het omslagpunt bij de 100.000 euro winst ligt. Daaronder kun je het prima met een eenmanszaak doen.