Bij het verliezen van een baan worden veel mensen onzeker. Je inkomen valt weg en misschien heb je te maken met hoge maandlasten en een gezin dat je moet voeden. Het is daarom van groot belang dat je, indien mogelijk, bij je werkgever vertrekt met een transitievergoeding. Natuurlijk kun je een WW- uitkering aanvragen, maar omdat dit slechts 70% van je loon bedraagt, heb je bij een ontslag altijd te maken met inkomstenderving. Ook bouw je geen pensioen op zolang je via de WW een uitkering ontvangt. Onderzoek daarom zorgvuldig waar je recht op hebt, voordat je een vaststellingsovereenkomst ondertekent.
Controleer je arbeidscontract
Of je effectief iets kunt doen tegen je ontslag hangt af van je contract. Controleer daarom goed of er dingen in je contract staan die jouw werkgever er mogelijk van kan weerhouden om je zomaar te ontslaan. Staat er bijvoorbeeld een proeftijd afgesproken? Dan mag een werkgever tijdens deze periode het contract niet zonder reden beëindigen. Soms is er sprake van dat je contract niet wordt verlengd. Je werkgever kan dit zonder reden doen. Hoewel je hier meestal niets tegen kunt doen, heb je doorgaans wel recht op bepaalde vergoedingen, zoals een transitievergoeding of een aanzegvergoeding. Ben je in dienst getreden met een arbeidscontract van 6 maanden of een jaar? Dan is je werkgever verplicht om minimaal 4 weken voor de einddatum jou op de hoogte te stellen van het ontslag. Gebeurt dit binnen deze termijn, dan heb je het recht om een aanzegvergoeding te eisen.
Vast contract of een uitzendcontract?
Ben je werkzaam geweest onder de voorwaarden van een vaste aanstelling? Dan mag je werkgever het contract alleen ontbinden als hij daarvoor een rechtmatige reden heeft. Bij een uitzendcontract ligt het allemaal iets anders. Zo hangt het af van je contract en de cao welke rechten je kan laten gelden. Denk bijvoorbeeld aan het feit of er een uitzendbeding in je contract is opgenomen. Wil je weten welke rechten jij hebt? Kijk voor meer informatie op ontslagjuristennederland.nl
Is het ontslag gebaseerd op een geldende reden?
Ben je ontslagen en had je een vast of tijdelijk contract? Dan moet er een dringend argument zijn om jou te kunnen ontslaan. Denk bijvoorbeeld aan stelselmatige weigering van werk, het openbaar maken van bedrijfsgeheimen of diefstal. Een bedrijf kan zich echter ook beroepen op overmacht, bijvoorbeeld als je werkgever vanwege financiële neergang, zich genoodzaakt ziet om jou te ontslaan. Een andere reden kan zijn dat je het werk niet goed doet en maatregelen om dit te verbeteren tevergeefs zijn geweest. Soms kan er een arbeidsconflict ontstaan. Een reden voor ontslag kan geldig zijn als de arbeidsrelatie dusdanig is verstoord en er geen verbetering heeft plaatsgevonden in de verhouding tussen jou en de werkgever of tussen jou en collega’s.
Heb je een ontslagvoorstel gekregen van je werkgever? Dan hoef je hier niet zomaar mee akkoord te gaan. Onderzoek of de reden rechtsgeldig is en onderhandel over een vergoeding waar je mogelijk recht op hebt, zoals een transitievergoeding.