Voor wie is VCA bedoeld?

  • Flex
  • Comments Off
vca

Als er één diploma of certificaat is dat de afgelopen jaren flink aan populariteit heeft gewonnen, dan is het VCA wel. Steeds meer bedrijven laten zich VCA certificeren, en steeds meer werkgevers zetten het bezit van het VCA diploma als eis in hun vacatures. Steeds meer opdrachtgevers verlangen ook van het bedrijf dat hun klus gaat uitvoeren VCA certificering. Alle reden om erin te investeren dus. Maar voor wie is VCA eigenlijk bedoeld?

Wat is VCA?

In 1994 gingen aannemers en vertegenwoordigers uit de petrochemische industrie samenwerken om een onafhankelijk toetsingssysteem te ontwerpen waarmee ze het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sector konden controleren. Samen kwamen zij tot de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, afgekort VCA. Het was een bescheiden begin van wat inmiddels de bekendste en meest gevraagde certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in werksituaties is. Het is een instrument geworden voor zowel bedrijven als werknemers om hun basiskennis van en oog voor deze zaken aan te tonen.

Risicovolle sectoren

Het VCA diploma staat voor veilig en gezond werken. Dat kan natuurlijk van toepassing op alle sectoren, maar het is in de kern ontwikkeld om werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu in risicovolle sectoren waar het nalaten hiervan grote gevolgen kan hebben. Elk jaar vinden er in Nederland weer zo’n 200.000 bedrijfsongevallen plaats. Veel betrokkenen komen met de schrik vrij, maar 4.300 slachtoffers lopen elk jaar weer letsel van verschillende aarden op. Maar liefst 60 mensen per jaar overlijden als gevolg van een arbeidsongeval. Om de kans op bedrijfsongevallen zo ver mogelijk te verkleinen zijn er daarom een aantal sectoren waar in werkgevers of opdrachtgevers vaak vragen om bezit van het VCA diploma. Het gaat dan om risicovolle sectoren als de bouw, de petrochemische industrie en de elektrotechniek en procesbesturing. Maar ook in andere sectoren wordt VCA vaak gevraagd, zoals in de binnenvaart, de meubelbranche, de groenvoorziening, de schildersbranche, de scheepsbouw, de schoonmaakbranche en bij beveiligingsfirma’s. Sollicitanten die een baan willen vinden deze sectoren doen er verstandig aan om eerst te investeren in VCA training om hun baankansen te vergroten.

wat is vca

Werknemers en leidinggevenden

Mensen op de werkvloer in de eerder genoemde branches worden aan risico’s blootgesteld. Het is logisch dat er dan ook een basiscursus VCA is, ook wel B-VCA genoemd, die gericht is op de werkvloer. In deze cursus wordt de nodige basiskennis onderwezen die werknemers leert hoe om te gaan met de risico’s in hun vak en met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu te werken. Maar hoe zit het dan met hun leidinggevenden? Ook zij kunnen hun VCA diploma halen, maar omdat hun verantwoordelijkheden anders zijn, is er speciaal voor leidinggevenden de VOL-VCA cursus: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

Uitzendbranche

Werknemers die zelf in de uitzendbranche werken, komen doorgaans niet in contact met risicovolle situaties op de werkvloer, omdat het hun taak is om mensen te detacheren. Wel kunnen ze te maken krijgen met het detacheren van arbeidskrachten naar risicovolle werkplaatsen. Daarom is er ook voor mensen in de uitzendbranche een aparte VCA cursus in het leven geroepen. Dit is de VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en Veiligheid Checklist Uitzendbureaus.

Previous «
Next »