Wikkelfolie is ontwikkeld om ladingen goed vast te kunnen maken voor transport, meestal een lading die stevig op een pallet moet staan. Je komt het dan ook tegen in elk bedrijf waar men vaak spullen moet versturen. Het fijne van wikkelfolie is dat het elastisch is, waardoor je het erg strak om een lading op een pallet kunt wikkelen. Op deze manier staat de lading stevig vast op de pallet en kan het tijdens het vervoer geen kant op.
De beste manier dus om van een stapel goederen een stevig pakket te maken die goed beschermd is, is om deze dus met wikkelfolie op een pallet vast te maken. Als je beneden begint en zo naar boven werkt, creëer je een solide geheel. Dozen kunnen dan niet meer gaan schuiven en blijven mooi op hun plek tijdens een transport, hoe lang en ver dan ook. De inhoud van de dozen wordt daarnaast heel goed beschermt tegen stof, regen en vocht. Op die manier komt de lading schoon en netjes aan op de plaats van bestemming. Met de kleine rolletjes ministretch kun je ook gemakkelijk lange staven en buizen bundelen. Deze rolletjes worden daarom ook wel bundelfolie genoemd.
Wat is krimp folie dan precies?
Wikkelfolie wordt nogal eens verward met krimpfolie. Dit is op zich best vreemd, omdat er toch een duidelijk verschil is. Krimpfolie wordt in de vorm van een krimp hoes over een lading die op een pallet staat geschoven, waarna dat folie wordt gekrompen door middel van warmte, dit doet men met een zogenaamd krimppistool. Die maakt de folie warmt, meestal met een vlam, die op de folie gericht wordt waardoor de folie krimpt. Krimpfolie in de vorm van kleine rollen worden gebruikt bij het verpakken en beschermen van bijvoorbeeld boeken of andere kleine producten.
Dan is er ook nog machinefolie, dat wordt gebruikt in palletwikkelaars. Dit type folie is te verkrijgen in verschillende diktes, kleuren en rekpercentages. Bij het machinaal wikkelen doet de machine al het werk. Bij de keuze is de juiste dikte en de juiste stretch belangrijk om een goed rendement uit de folie te halen en deze optimaal te kunnen gebruiken. Gebruik je te veel, dan is dat zonde van het materiaal en maak je onnodig extra kosten. Wikkel je te weinig, dan kunnen de goederen los komen tijdens transport en raken ze beschadigd.