Een interim CFO zet je voor een tijdelijke periode in voor je bedrijf, organisatie, multinational of instelling. CFO staat voor Chief Financial Officer. Het gaat hierbij om een financieel directeur of directrice. Over het algemeen hebben de meeste besturen een vaste interne CFO. Toch kan er voor gekozen worden om zijn of haar functie tijdelijk te laten overnemen door een interim CFO.
Waar moet je op letten bij het aanstellen van een interim CFO?
Wanneer je de functie van een interne financieel directeur of directrice laat overnemen, moet je er zeker van zijn dat je de juiste professionele interim CFO vindt om die plaats in te nemen. Het is tenslotte een zeer belangrijke functie bij ieder bedrijf of organisatie. De hoogste functie bij een bedrijf is de functie van de CEO, daarna volgt de CFO. Deze twee functies werken daarom ook vaak nauw samen. Niet iedereen kan deze rol zomaar overnemen. Daarom is het erg belangrijk dat de interim CFO alle kwaliteiten bezit om deze functie over te nemen. Kijk hierbij naar zijn of haar opleiding en ervaring en kennis op financieel vlak. Niet iedere CFO freelancer heeft dezelfde opleiding gedaan. De meesten hebben minimaal een HBO opleiding gevolgd, maar dit is vaak onvoldoende om de functie van een CFO over te nemen. Een masteropleiding en veel werkervaring op financieel gebied is vaak een vereiste.
Waarom een interim CFO inzetten?
Vaak zijn interim CFO’s professionals die al een bepaalde financiële carrière achter zich hebben liggen. Dit betekent dat deze interim CFO’s vaak freelancer zijn en daardoor erg veel ervaring hebben opgedaan in hun afgelopen loopbanen in diverse functies bij verschillende soorten organisaties en bedrijven. Deze professionals hebben een achtergrond als boekhouder, accountant of administrateur. Het grote voordeel hieraan is dat deze interim CFO’s vaak ontzettend veel ervaring hebben. Stel je een freelancer CFO aan, dan haal je gelijk jarenlange ervaring, vaardigheden en expertise in huis, wat grote positieve gevolgen heeft voor het bedrijf. Vaak worden CFO freelancers aangesteld voor een bepaald project waarbij specifieke skills of ervaring nodig is die de interne financieel directeur niet kan leveren. Daarnaast kan een externe professional een frisse blik werpen.
Waar houdt een interim CFO zich mee bezig?
De functies van een interim CFO zijn bij elk bedrijf natuurlijk anders. De taken van een interim CFO kunnen verdeeld worden in verschillende categorieën. Dat zijn de volgende categorieën:
- Financiële taken
- Bestuurstaken
- Managementtaken
- Vertrouwenszaken
De taken van een interim CFO zien er bij ieder bedrijf of organisatie vanzelfsprekend anders uit. Maar over het algemeen houdt een interim CFO zich voornamelijk bezig een aantal bepaalde taken. Hieronder vallen voornamelijk de volgende taken:
- Het registreren van financiële data
- Risicobeheersing
- Opstellen van financiële plannen en opzetten van financieel beleid
- Het nemen van beslissingen op financieel vlak
- Data en financiële cijfers bestuderen
- Voeren van onderhandelingen
- Aansturen en ondersteunen van werknemers van de financiële afdeling
- Adviseren en discussiëren met andere financiële bestuursleden
- Bieden van advies en ondersteuning aan de CEO
- Bewaking van financiële doelstellingen van het bedrijf