Site pictogram Flexondernemen

Waarvoor dient een schakelkast en wat kun je met een frequentieregelaar? 

schakelkast

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar misschien klinkt het je wel bekend in de oren. Met een schakelkast bied je bescherming aan elektronische componenten terwijl je tegelijkertijd zorgt voor ventilatie of juist verwarming indien nodig. Schakelkasten kom je onder andere tegen in industriële gebouwen en zijn de plek waar elektriciteitskabels samenkomen en worden gereguleerd. Een frequentieregelaar daarentegen is een apparaat dat je niet kunt missen bij het gebruik van een elektromotor. Kom erachter welke regelaar het beste bij je motor past en zorgt voor een optimale regulering van het toerental. 

Schakelkast als bescherming

Een schakelkast dient om gevoelige apparatuur, meestal elektrisch, op een veilige manier te beschermen. Afhankelijk van het soort apparatuur dat je wilt bewaren en de plek waar je de kast neer wilt zetten, heb je de keuze uit een metalen, aluminium, kunststof of roestvrij stalen schakelkast. Daarnaast zijn er verschillende soorten schakelkasten, zoals een wandkast, een vloerstaande kast, een bedieningslessenaar of een klemmenkast. Vergeet daarbij de aanvullende items niet zoals ventilatie, verwarming, koeling, kabels en bevestigingsaccessoires. Indien je het niet ziet zitten om je schakelkast met toebehoren zelf in elkaar te zetten, maak dan gebruik van de installatieservice en bespaar jezelf zorgen op het gebied van montage en assemblage. Indien je een schakelkast zoekt, heb je keuze uit meer dan duizenden verschillende soorten kasten. Het is dus van belang dat je duidelijk hebt waar en waarvoor je de schakelkast gaat gebruiken. Schakelkasten zijn er al vanaf 10 euro maar je kunt ook met gemak meer dan 1000 euro uitgeven. 

Frequentieregelaar om het toerental te reguleren

Met een frequentieregelaar kun je het toerental van een elektromotor reguleren. Dit apparaat wordt ook wel toerenregelaar, frequentieomvormer, drive of AC-regelaar genoemd en is onmisbaar bij verschillende taken die komen kijken bij het gebruik van een elektromotor. Neem bijvoorbeeld het verbeteren van de procesregeling, het efficiënt opwekken van energie, het beperken van het energiegebruik, het verminderen van de mechanische spanning op de aandrijvingen en het optimaliseren van de werking van diverse toepassingen met elektromotoren. Frequentieregelaars kunnen worden aangesloten op een industrieel netwerk, zoals Profinet of industrial ethernet, en worden geproduceerd door kwaliteitsmerken als Siemens, Omron, Schneider en Lenze. Vanaf een paar honderd euro tot aan meer dan duizend euro, frequentieregelaars zijn er voor elk budget. Laat je adviseren door de specialisten en kom erachter welke frequentieregelaar het beste past bij jouw toepassing. 

Mobiele versie afsluiten