Site pictogram Flexondernemen

Wat doe je als betrokkene bij een auto-ongeluk?

betrokkene bij een auto ongeluk

Ben je betrokken geweest bij een auto-ongeluk? Dan is er zeer waarschijnlijk flink wat blikschade ontstaan. Mogelijk is jouw auto zelfs total loss verklaard als gevolg van het ongeluk. Veel mensen hebben echter geen idee wat zij precies moeten doen wanneer zij betrokken zijn bij een aanrijding. Hierdoor worden geregeld dingen over het hoofd gezien of worden niet de juiste stappen genomen. Zonde, want dit kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij willen jou hier niet mee opzadelen. Daarom behandelen we hieronder wat je kan doen wanneer je betrokken bent bij een auto-ongeluk.

Bewaar de rust

Bij een ongeluk heeft er vaak één partij schuld. Ben jij dit niet? Dan kan dit behoorlijk wat frustraties oproepen. Jouw auto heeft immers schade opgelopen en misschien ben je er zelf ook niet geheel ongeschonden uitgekomen. In dat geval wil je jouw frustraties mogelijk botvieren op de bestuurder die het ongeluk veroorzaakt heeft. Dit is echter niet verstandig. Je zorgt hiervoor namelijk alleen maar voor grotere problemen. Bewaar daarom altijd de rust en zorg dat je kalm blijft. De andere bestuurder heeft de aanrijding ongetwijfeld niet met opzet veroorzaakt. Je kunt eventueel nog de politie bellen wanneer dit nodig blijkt.

Werk de administratie af

In plaats van uit te vallen tegen de andere bestuurder is het beter om het ongeluk zo snel mogelijk af te handelen. Pak daarom direct het schadeformulier erbij en vul deze in. Zorg ervoor dat je het formulier zo compleet mogelijk invult. Op deze manier ontstaat een goed beeld van de oorzaak van het ongeluk. Vergeet niet een situatieschets te maken op het schadeformulier. Hierdoor sta je namelijk een stuk sterker. Voor de zekerheid raden wij je aan om ook altijd foto’s te maken van de plek en de schade die is ontstaan aan jouw auto.

Voor het melden van schade moest je vroeger het papieren schadeformulier gebruiken. Er zijn tegenwoordig echter maar weinig mensen meer die dit papiertje in hun auto hebben liggen. Dit komt omdat je dit formulier vandaag de dag ook digitaal in kunt vullen. Je kunt de gegevens doorgeven via mobielschademelden.nl. Er is ook een speciale app die je kunt downloaden voor op jouw smartphone. De schade wordt zodoende direct gemeld bij de verzekeraars, die meteen de afhandeling in gang zetten.

Noteer de gegevens van getuigen

Indien een bestuurder weet dat hij of zij schuld heeft, zal deze er geen doekjes om winden. Toch is het bij een ongeluk niet altijd direct duidelijk wie schuld heeft. Is dit bij het ongeluk waarbij jij betrokken bent ook het geval? Kijk dan of er getuigen zijn. In het verkeer is dit vaak wel het geval. Zij kunnen jouw verhaal kracht bijzetten door uit te leggen hoe het ongeluk in hun ogen tot stand kwam. Vergeet daarom ook niet om de gegevens van eventuele getuigen te noteren. Misschien heb je ze niet nodig, maar je weet het maar nooit. Je kunt beter de gegevens hebben en er uiteindelijk niets mee doen dan dat je ze niet opvraagt en toch nodig blijkt te hebben.

Schakel een letselschade advocaat in

Bij een auto-ongeluk blijft het helaas niet altijd alleen bij blikschade. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat er blijvend letsel ontstaat als gevolg van het ongeluk. Hierdoor kun je mogelijk niet goed functioneren, waardoor je voorlopig ook niet meer kunt werken. Als betrokkene kun je in dat geval een erkende letselschade advocaat in de armen nemen. Zo´n advocaat helpt slachtoffers om hun gelijk te halen. Grote voordeel van zo´n advocaat is dat je er geen geld voor hoeft te betalen. Nee, want de advocaatkosten zijn vrijwel altijd voor de tegenpartij. Een letselschade advocaat kan je dus niet alleen letselschade advies geven, maar kan er ook nog eens voor zorgen dat kosten die gepaard gaan met het ongeluk op de tegenpartij verhaald worden.

Mobiele versie afsluiten