Site pictogram Flexondernemen

Wat komt er allemaal kijken bij een uitvaartonderneming?

begrafenisondernemer

Begrafenisondernemer worden dat bedenk je niet zomaar en is waarschijnlijk niet iets wat je van kinds af aan hebt geroepen. Desondanks is het een heel dankbaar en speciaal beroep en ben je in staat om mensen steun en een helpende hand te bieden op het moment dat zij dit het meeste nodig hebben. Wat houdt het in om een begrafenisondernemer te zijn? Welke taken voer je uit? We nemen je even mee in het leven van een begrafenisondernemer. 

Begrafenisondernemer zijn betekent een veelzijdige baan waar veel empathisch vermogen en een praktisch en gestructureerd karakter voor nodig zijn. Jij bent de schakel tussen de nabestaanden en de begraafplaats, crematorium en andere instanties. Jij bent aanspreekpunt voor de familie, houdt de regie en je bent degene die de uitvaart tot in de puntjes regelt en zorgt dat overal aan gedacht is. Een behoorlijke verantwoordelijkheid, die je aan moet kunnen!  

Zoals voor veel ondernemingen geldt, zul je als begrafenisondernemer kennis moeten hebben op twee gebieden. Ten eerste op zakelijk, ondernemersgebied. Je moet in staat zijn een bedrijf goed te kunnen leiden en organiseren. Met nadruk op dat laatste: goed organiseren is ontzettend belangrijk, voor je eigen organisatie en uiteraard voor je klanten. Ten tweede is het natuurlijk belangrijk om genoeg vakinhoudelijke kennis hebben. Er zijn veel regels en gebruiken rondom een uitvaart. Je moet goed op de hoogte zijn van jouw taken en verantwoordelijkheden en hoe je deze uitvoert. 

Wat houden de taken precies in? Wat is de gang van zaken? Wanneer er iemand overleden is en het overlijden officieel is vastgesteld, zoeken de nabestaanden contact met een uitvaartverzorger. Deze komt zo snel mogelijk langs om te overleggen over de vervolgstappen. De eerste keuzes betreffen zaken rondom het lichaam: laatste verzorging, vervoer, waar is de opbaring? Het opstellen van een rouwadvertentie is vaak een volgende stap. Een andere belangrijke taak is het begeleiden van de keuzes van de nabestaanden rondom de uitvaartceremonie: wie spreekt er? Welke muziek wordt gekozen? Eten en drinken? Veel zaken als rouwkaarten en een condoleanceregister kunnen ook via een uitvaartwinkel worden geregeld.  

Sommige nabestaanden vinden het prettig dat een uitvaartondernemer hen veel taken uit handen neemt, anderen willen juist zelf ook veel doen. Het maken van goede afspraken en een goede taakverdeling is dus belangrijk. Daarnaast speelt vaak het budget ook een rol in de verdeling van taken. Een goede begrafenisondernemer blijft de nabestaanden goed informeren over de kosten, zodat de uitvaart betaalbaar blijft voor de nabestaanden. 

Kortom, het hebben van een uitvaartonderneming betekent: een uitgebreid en afwisselend takenpakket, waar veel verantwoordelijkheid en empathisch vermogen bij komt kijken. 

Mobiele versie afsluiten