Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat van alle Nederlanders die in 2020 thuis konden werken, 73% dat ook daadwerkelijk deed. Hoge cijfers, maar niet verrassend aangezien we het overgrote deel van 2020 onder de invloed waren van het Corona virus. Deze shift van werkplek zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst deels blijven bestaan. Dit omdat zowel werknemers, als werkgevers, de vele voordelen ontdekken van het thuiswerken. Daarnaast waren veel bedrijven eerst sceptisch, maar zien nu dat thuiswerken daadwerkelijk productiever is. Een kwart van alle ondervraagden gaf dan ook aan dit in de toekomst te willen blijven doen. Dit heeft echter wel gevolgen voor jou als werkgever omdat er kantoorruimtes veel minder gebruikt gaan worden, en misschien wel leeg komen te staan. Echter zijn er ook oplossingen te vinden om die leegstaande ruimte te hergebruiken. Hieronder enkele manieren om een nieuwe invulling te geven aan die leegstaande ruimtes.
Actueel probleem voor veel ondernemers
Wat moet je nu als ondernemer met je bedrijfsruimte doen als je werknemers ook in de toekomst veel blijven thuiswerken. Voor veel werkgevers is dit een actueel probleem, omdat de huur of aflossingen gewoon doorlopen. Ook omdat er misschien investeringen in de nabije toekomst zijn gepland, om bijvoorbeeld het pand duurzamer te maken. Al met al een behoorlijk vraagstuk die eigenlijk niemand aan zag komen.
Maak je kantoor toch duurzaam
Wettelijk gezien moet vanaf 1 januari 2023 ieder kantoor groter dan 100 m2 energielabel C of hoger hebben. Dit betekent in principe dat je per jaar niet meer dan 225 kWh per m2 fossiele brandstof, zoals bijvoorbeeld stookolie of aardgas, mag gebruiken. Als je pand daar niet aan voldoet, mag het na dat jaar niet meer als kantoorruimte gebruikt worden. Voor deze wet gelden enkele uitzonderingen.
Minder kosten op de lange termijn
De investeringen om je pand duurzaam te maken betaalt zich echter zowel op korte als op lange termijn terug. Het Economisch Instituut voor de Bouw stelt dat tot één derde van de kosten van het investeren binnen drie tot acht jaar zal worden terugverdiend, vaak doordat je veel minder kosten op energie gaat hebben. Betere beglazing, aangepaste ventilatie en duurzame verlichting zijn voorbeelden van zulke investeringen die de kosten in de toekomst zullen drukken.
Betere productiviteit bij een duurzaam pand
De grootste winst van een duurzaam gebouw zit misschien wel in de productiviteit van je werknemers. Onderzoekers aan de Harvard University zagen dat werkenden in duurzame gebouwen het beter deden in taken waarbij het geheugen een rol speelt. Ook slapen ze beter dan mensen die werken in niet duurzame gebouwen. Door het werkcomfort stijgt de productiviteit gemiddeld met zo’n 10 tot 15%. Hierdoor zien we dan op zijn beurt weer dat het ziekteverzuim met 1,5 tot 2,5% daalt. Ook via deze weg zul je als ondernemer dus, vooral op de lange termijn, geld besparen.
Ontmoetingsplek op het werk
Mensen zijn sociale wezens en hebben duidelijk behoefte aan sociaal contact. Nu we zien dat de helft van de thuiswerkers in de toekomst zowel thuis als op kantoor wil blijven werken, zullen de momenten op kantoor meer in het teken staan van sociaal contact. Hierdoor gaat het kantoor dan meer dienst doen als een ontmoetingsplek. Of een dergelijke plek medewerkers productiever maakt, is nog maar de vraag. Niet iedereen zit te wachten op een ontmoetingsplek. Naar kantoor gaan doe je natuurlijk ook gewoon om daar te werken. Zo’n ontmoetingsplek op kantoor combineren met ruimtes waar je rustig kunt werken, kan dan een betere keuze zijn.
Bedrijfsruimte omzetten naar woonruimte
Blijkt het verduurzamen van je bedrijfspand een te grote investering, of is een kantoor überhaupt niet noodzakelijk voor je onderneming als veel werknemers thuis blijven werken? Kijk dan of je het bedrijfspand kunt veranderen in woonruimte. Dat biedt kansen voor de krappe woningmarkt. Zo zien we dat op dit moment 20 tot 30% van de bedrijven overweegt om het bedrijfspand om te zetten in woningen. Dat kan een heel goede oplossing zijn voor de schaarste aan woningen waar we nu mee te maken hebben. In veel gevallen ook een veel beter idee dan een nieuwe ontmoetingsplek op kantoor. We zullen in de toekomst naar een situatie gaan waarin bedrijven allemaal andere beslissingen nemen die passen bij hun eigen visie en behoeften. Dat kan betekenen dat de ene onderneming gewoon door blijft werken op dezelfde manier en dat het andere bedrijf het kantoor verkoopt of enkel aanhoudt als postadres. Die diversiteit zal het toekomstige bedrijfsleven gaan kenmerken.
Verhuur leegstaande ruimtes aan andere bedrijven
Een laatste oplossing voor leegstaande kantoorruimtes is het delen van het pand met andere bedrijven. Doordat je kosten en investeringen deelt, blijft het aantrekkelijk om in het bedrijfspand te werken. Ga bijvoorbeeld samenwerken met een zakelijke partner in hetzelfde pand. Dat versterkt de samenwerking, waardoor je uiteindelijk ook sneller en beter je werk doet…. en nog belangrijker: je leegstaande kantoren gaan ineens geld opleveren!