Alhoewel nu niet de beste tijd lijkt om een horecagelegenheid te openen, kan de pandemie op dat gebied juist ook voor kansen zorgen. Besluit je om dit te doen, dan kom je er al snel achter dat het openen van een horeca etablissement een hoop geregel met zich meebrengt. Er komt namelijk veel kijken bij het openen van een restaurant, bar of club. Wist je bijvoorbeeld dat het startkapitaal hiervoor gemiddeld zo’n ruim 450.000 euro is? Voor de meeste mensen die ervan dromen een restaurant te beginnen, is dat een hoop geld. Als beginnend restauranthouder heb je echter een heleboel middelen nodig om je droom waar te maken. Zo moet je denken aan de juiste keukenapparatuur, meubilair, maar ook aan een horeca kassasysteem.
Kijk goed naar de opstartkosten voor je begint
Onvoldoende werkkapitaal en een slechte financiële planning werden door horeca experts genoemd als een van de 12 redenen waarom een restaurant het niet redt. Sommige opstartkosten spreken voor zich, maar niet allemaal. Sommige kosten worden bij het opstellen van het budget over het hoofd gezien, waardoor je later in het traject financieel in de knel kunt komen. We spraken met ervaren restauranthouders en consultants, en stelden een lijst op van de negen grootste kostenposten voor het opstarten van een restaurant die je zeker mee moet nemen in je budget.
Een pand huren of kopen?
Natuurlijk heb je een pand nodig als een je restaurant gaat openen. Je hebt dan twee keuzes: huren of kopen. Als je een commercieel huurcontract aangaat, leg je je voor meerdere jaren vast. Gaat het ondertussen fout, dan ben je verplicht de huur te betalen tot je iemand hebt gevonden die het pand over wil nemen. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen. De hoogte van die renovatiekosten is sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk dat je gaat uitvoeren.
Als je eenmaal een pand hebt gevonden, ben je er echter nog niet. Het is dan namelijk heel belangrijk dat je eerst bij de betreffende gemeente langsgaat om het bestemmingsplan te checken. Zo kunnen er plannen liggen om grote wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie of de directe omgeving. Dan is die ene perfecte locatie minder ideaal dan je eerst dacht. Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie?
Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’.
Verbouwen of renoveren?
Ga je verbouwen of renoveren, dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Het kan zijn dat je daarnaast ook een omgevingsvergunning moet aanvragen voor slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten.
Voorzieningen aanschaffen
Het is onmogelijk om je eigen restaurant te beginnen zonder de juiste voorzieningen. De grootste kostenpost in deze categorie bestaat uit verschillende apparatuur, zoals bijvoorbeeld een kassasysteem, de meeste kosten gaan echter toch zitten in de keukenapparatuur. De meeste horecakeukens moeten minimaal zijn voorzien van een koelkast, een fornuis, een oven, een friteuse en werkbladen. Reken op minimaal een paar duizend euro voor deze grote aankopen, maar vaak wordt het al snel veel meer. Daarnaast moet je ook tafelmateriaal inslaan: servies, bestek, glazen, tafellakens, enz. Afhankelijk van de kwaliteit die je hiervoor kiest, kost deze investering je een paar honderd tot een paar duizend euro.