We gaan steeds meer toe naar duurzame energie, waarbij we kunnen kiezen uit diverse opties, zoals zonnepanelen. Hiermee wek je al je benodigde energie zelf op. Je ziet deze zonnepanelen steeds vaker op de daken van woonhuizen, maar ook op je bedrijf zullen ze zeker niet misstaan. Op deze manier zet je je bedrijf meer verantwoord op de kaart. Ben je je als ondernemer aan het oriënteren op het plaatsen van zonnepanelen op je bedrijfspand? Hou dan rekening met zowel de voordelen als de nadelen hiervan. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst.
Voordelen van stroom opwekken via zonnepanelen
Kies je voor het opwekken van je eigen energie met behulp van zonnepanelen, dan heeft dit natuurlijk zijn voordelen. Zodra de panelen eenmaal op de juiste plek liggen en aangesloten zijn, kun je direct aan de gang gaan met het winnen van energie. Het zonlicht is geheel gratis en is tevens een ontzettend duurzame bron van energie. Zeker voor een bedrijf dat zich als milieuvriendelijk in de kijker wil spelen, is dit een heel mooie methode. Daarnaast ben je niet meer afhankelijk van energiemaatschappijen en hun vaak wisselende prijzen voor stroom. Wek je meer stroom op dan je bedrijf zelf nodig heeft? Dan kun je er tevens voor kiezen om het teveel aan stroom te verkopen aan een energiemaatschappij. Op deze manier hebben nog meer mensen profijt van jouw schone energie.
Nadelen van zonnepanelen voor zakelijk gebruik
Het aanbrengen van zonnepanelen op je zakelijke pand heeft dus meerdere voordelen, maar ook zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo is niet ieder dak geschikt voor de panelen. Misschien schijnt er gedurende de dag te weinig licht op je dak om de zonnepanelen rendabel te maken. Daarnaast is het mogelijk dat het dak van je bedrijf niet stevig genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te ondersteunen. Een ander nadeel is de grote financiële investering die de plaatsing van zonnepanelen met zich meebrengt.
Profiteren van subsidies
Energiewinning via zonnepanelen kan zeker de moeite waard zijn voor je zakelijke rekening, maar brengt wel vrij hoge opstartkosten met zich mee. Gelukkig kun je als bedrijf profiteren van diverse subsidies, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ook betaal je als ondernemer geen btw voor het aanschaffen en onderhouden van de panelen.