Site pictogram Flexondernemen

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

Corona heeft de hele wereld op zijn kop gezet, en misschien ook wel de jouwe. Veel ondernemers moeten zich continu aanpassen aan de laatste regelgevingen omtrent corona en ondernemen. Zo kan het zijn dat je op zoek moet naar een andere baan, zoals velen die getroffen zijn door de mondiale crisis. En dus zul je moeten zoeken naar een nieuwe baan via een vacatures bank. Ga je op zoek naar een nieuwe baan, dan wil je daar natuurlijk voor in aanmerking komen en dat doe je met een goede sollicitatiebrief te schrijven. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Verdiep je in het bedrijf

Het allereerste wat je moet doen als je een sollicitatiebrief gaat schrijven is jezelf verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert. Doe onderzoek op de website van het desbetreffende bedrijf en check hun social media kanalen. Vaak krijg je dan een idee van het type mensen dat er werkt en de bedrijfssfeer… zo is het behoorlijk belangrijk voor de toon in je brief of het een formeel of een informeel bedrijf is. Daar kun je dan dus je omschrijving van je eigenschappen op aanpassen. 

Tutoyeren of juist niet?

Is het een commercieel bedrijf? Dan zijn ze waarschijnlijk op zoek naar een prestatiegericht persoon. Zie je op iedere foto medewerkers strak in het pak? Gebruik dan ‘u’ in je sollicitatiebrief. Je scoort sowieso punten als je aan een bedrijf laat zien dat je je goed hebt ingelezen. Daarnaast is deze kennis ook makkelijk als je eventueel op gesprek mag komen.

Nieuwsgierigheid opwekken

Je eerste zin van je sollicitatiebrief moet de mensen die de sollicitatieprocedure behandelen nieuwsgierig naar je maken. Begin daarom altijd met een zin die er uit springt. Schrijf bijvoorbeeld over iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, een stukje geschiedenis over jezelf of een statement over iets wat je belangrijk vindt. Een goed voorbeeld is: ‘Techneuten gezocht? Dat laat ik me geen 2 keer zeggen. In deze motivatiebrief laat ik jullie zien waarom ik de perfecte kandidaat ben voor jullie bedrijf toen ik jong was, sleutelde ik het liefst aan motoren en auto’s. Geef mij een moersleutel en een schroevendraaier en ik fix het.’

Werkervaring mag best nog een keer genoemd worden in de brief

In je cv staat natuurlijk alle ervaring met betrekking tot werk en opleidingen die je hebt afgerond. Maar het nog eens benoemen in je sollicitatiebrief kan echt geen kwaad, zeker als die relevant zijn voor de functie die je ambieert. Welke (bij)baantjes of stages heb je gevolgd waarbij je iets hebt geleerd waar je iets aan hebt bij deze nieuwe baan? 

De hele sollicitatiebrief draait om jou: zet jezelf daarom ook zeker in de spotlight! Je moet jezelf eigenlijk verkopen aan het bedrijf. Wees daarom enthousiast en niet te bescheiden. Een levendige motivatiebrief leest lekker weg en zorgt ervoor dat je het gaat winnen van je eventuele concurrenten, die er op het moment veel kunnen zijn.

Ongeveer 1 A4-tje

Het is logisch dat je veel informatie over jezelf in een sollicitatiebrief wilt zetten, maar weet ook wanneer je moet stoppen. Eén A4-tje is meer dan genoeg. Vul ongeveer twee alinea’s met ervaring en de vaardigheden die je daarbij hebt geleerd, dan heb je meer dan genoeg. Daarbij komt nog de opening en sluiting, en dan zit je al bijna aan één pagina. 

Laat je sollicitatiebrief altijd nog even door iemand anders lezen. Die komt misschien een foutje tegen dat je over het hoofd hebt gezien. Het zou zonde zijn als er toch een spellingsfout in je tekst staat, die moet je namelijk ten alle tijden zien te voorkomen!

Mobiele versie afsluiten