• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • ZZP wetgeving, wet DBA weer uitgesteld.

ZZP wetgeving, wet DBA weer uitgesteld.

  • Flex
  • Comments Off

Zelfstandig zonder personeel (of ZZP’ers) en de ondernemingen die deze inhuren moeten tegenwoordig nog niet voldoen aan de vereisten van de nieuwe wetgeving. De Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (of DBA) werd in 2016 ingevoerd maar is alweer uitgesteld tot ten vroegste juli 2018. Demissionair Eric Wiebes van de VVD heeft dit donderdag bevestigd in de Tweede Kamer. Het is reeds de tweede keer dat deze wet uitgesteld wordt: vorig jaar schortte Wiebe hem al eens op toen de wetgeving ZZP op een paar obstakels gestuit was.

Intussen heeft het kabinet gecontroleerd of er aanpassingen doorgevoerd kunnen worden binnen de arbeidswetgeving om het probleem op te lossen en dat onderzoek heeft al resultaten opgeleverd. Wiebes zegt dat het aan de regering is om te bepalen of die wetten aangepast moeten worden en een nieuwe uitstel van de DBA-wet was dan ook een logisch vervolg.

Schijnzelfstandigheid

DBA heeft als bedoeling om de schijnzelfstandigheid van ZZP’ers een hak te zetten. Het gaat om zelfstandigen die eigenlijk geen ondernemer zijn maar als werknemer in dienst zijn van een opdrachtgever. Een bedrijf dat zo’n ZZP’er inhuurt moet daardoor geen sociale premies betalen, wat in het oude systeem vaak voorkwam. ZZP’ers beloofden in een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan de fiscus dat ze echt wel ondernemers waren, maar velen van hen werkten niettemin in een soort van loondienst.

De wet DBA diende eigenlijk als vervanging voor de VAR, een overeenkomst die zowel de opdrachtgever als de ZZP’er zelf op voorhand moeten ondertekenen. Die belofte bleef dan wel hangen, er is wel degelijk een groot verschil. Tegenwoordig kunnen opdrachtgevers zelf ook een boete krijgen als ze samenwerken met ZZP’ers die geen ondernemer blijken te zijn. Voorheen werd enkel de zelfstandige daarvoor gestraft.

Onrust bij de wetgeving ZZP

De invoering van de wet DBA veroorzaakte heel wat onrust bij bedrijven en ZZP’ers. Het was immers niet duidelijk of de afspraken die gemaakt werden wel wettelijk waren. Bedrijven waren dan ook bang om ZZP’ers in te huren omdat het risico op boetes of naheffingen groot was. Een peiling van zelfstandigen maakte duidelijk dat tot wel 25 % van de ZZP’ers overwoog om te stoppen – juist omdat het krijgen van opdrachten zoveel moeilijker was geworden.

De Belastingdienst had daarbij een enorme achterstand opgelopen bij de keuring van modelcontracten, en Wiebe besloot dan ook in november 2016 om zelfstandigen en bedrijven gerust te stellen dat boetes tot januari 2018 niet zouden voorkomen.

Previous «
Next »